Ook voor uw financiën rijdt u best economisch

Leestijd: 3 minuten

Waarom veel betalen voor iets wat elders goedkoper is? De Belg is niet mobiel genoeg. Wij hebben allen zonder onderscheid een vreselijk gebrek: we leven dan wel in een microscopisch klein landje en moeten maar een paar kilometer afleggen om ons leven over een andere boeg te gooien, toch blijven we kieskeurig: we zijn duidelijk niet mobiel genoeg.

Een recente enquête heeft aangetoond dat de Belg graag dicht bij zijn werk woont, maar dat het ideaal ook is om op het platteland te wonen. De universiteiten betreuren dat de uitwisselingen, die aan de basis liggen van grote Europese programma’s zoals Erasmus, niet werken in België. Er is amper uitwisseling van profs en vorsers tussen VUB en nabijgelegen ULB. Ook in de banksector is veelvuldig gebleken dat een Belg weghalen bij zijn vertrouwde instelling welhaast gelijk staat aan hem levend villen. U daarentegen, bent niet zo. Omdat u beseft dat het op het vlak van financiën de minuscule beekjes zijn die machtige rivieren vormen.

7 % commissie

Dat geldt nog meer op vandaag. Uw dienaar viel haast van zijn barkrukje in de hal van de luchthaven bij het lezen van een beleggingsbrief waarin stond dat je voor een bepaald verzekeringsproduct – waarvan we hier best de naam niet vermelden – de financiële tussenpersonen een commissie tot 7% mochten vragen!

En dat terwijl de verzekeringsmaatschappijen zelf keihard lobbyen om de gewaarborgde intrest voor hun groepsverzekeringen, die momenteel 3,25% bedraagt en die sommigen al hebben verminderd tot 2,25%, te doen dalen voor de nieuwe contracten. Een commissie voor een tussenpersoon die kan gaan tot twee of drie jaar van de opbrengst, ik dacht dat ik droomde!

Reële kosten

De moraal van het verhaal, die slechts een puntje van de sluier oplicht: terwijl de tarieven op de Belgische staatsobligaties op 10 jaar, de fameuze ‘OLO’s’, zich op een basistarief, hoe kan men dan aan de investeerder een commissie vragen die in de buurt ligt van zijn jaarlijkse rendement, of die zelfs het dubbele of driedubbele daarvan bedraagt?

Begin bij de basis. Heeft u al berekend wat uw zichtrekening u kost? Een enquête door Testaankoop (die terloops ook aantoont dat bijna één Belg op vijf sinds meer dan twintig jaar niet veranderd is van bank!) voert aan dat de kosten die worden aangerekend voor het beheer van rekeningen onze medeburgers danig op de zenuwen werken – m.a.w. u en mij. Dat we ons perfect bewust zijn van het feit dat die kosten reëel zijn, maar dat we niet in staat zijn om er een bedrag op te plakken. Een schande!

Betalen zonder te weten

Onnodig u te zeggen dat een dergelijk gebrek aan interesse een echt financieel manna is voor de (groot)banken aangezien hij die betaalt zonder het te weten, per definitie, zal blijven betalen. Maar minstens één voorbeeld uit de huishoudelijke energiemarkt bewijst dat de dingen al eens kunnen verkeren. En dat op dat ogenblik de evolutie indijken een echte uitdaging is. Sinds 3 à 4 jaar verliest Electrabel duizenden klanten elke maand en de dingen zijn in een stroomversnelling gekomen sinds begin dit jaar, zodanig zelfs dat het Parijse moederhuis, GDF Suez, zich zorgen begint te maken.

Het is slechts een uiting meer van een algemene beweging: geen economische groei, geen loonstijging, een daling van de intrestvoeten en een toename van de fiscaliteit, dus algemene jacht op verkwisting; Overal. In de energiesector en in de financiële sector zoals elders. Wat kan ik doen?

Een beetje nieuwsgierigheid

Verrassend, heel eenvoudig. Eerst en vooral moeten we beslissen om los te komen van ons comfort. We moeten dus mobiel worden en, we zegden het al, dat is in strijd met onze natuur. Daarna volgt een studie van de markt. Sorry, dat vraagt wat tijd, wat nieuwsgierigheid, maar u zult zien dat het de moeite loont. U hoeft zelfs het huis niet uit! Uw pc volstaat, aangezien de financiële instellingen allemaal aanwezig zijn op het internet. Maar sommigen zijn meer aanwezig dan anderen en er zijn voldoende informatiebronnen om dat alles te ontcijferen.

Selecteer de banken die u geen kosten aanrekenen voor dagdagelijkse transacties als geldafhaling, gebruik van betaalkaarten, de aankoop van sicavs of het beheer van een effectenrekening en die u zelfs betalen als u overschrijvingen doet en u een tarief van 1% bieden voor uw zichtrekening. U vindt 1% aan de lage kant? Kijk even rondom u: het basistarief op een spaarrekening bedraagt vandaag 1,15 tot 2%. Waar wacht u nog op? Neem uw waterpistool en trek op jacht tegen verkwisting.


© Fiftyandme 2024