Sparen? Graag, MAAR HOE?

Leestijd: 2 minuten

 

Vincent-Petron1De Belgen hebben de reputatie meer te sparen dan de gemiddelde Europeaan, maar tijden veranderen. Volgens de gegevens van de Europese Commissie (juni 2014) sparen Belgische gezinnen gemiddeld 15,5 %, terwijl dit enkele jaren geleden nog 18 % was. Desondanks hebben de Belgen samen liefst 250 miljard euro op hun spaarrekening staan. Wat doe je om dit spaargeld optimaal te laten renderen? We bekijken een aantal mogelijkheden met Vincent Petron, Personal Banker bij BKCP Bank.

De intresten op spaarboekjes zijn opnieuw gedaald. Wat raadt u de mensen aan? Diversifiëren?

“Inderdaad. De spaarder die vandaag op zoek gaat naar meer rendement is verplicht om zijn portefeuille te diversifiëren en bijgevolg enig risico te nemen. Maar opgelet: dat risico dient beheerst en gecontroleerd. Dit fenomeen stellen we trouwens vast bij steeds meer vast van onze klanten.”

Hoe kan men het risico inschatten dat men loopt?

“Om spaarders juist te adviseren, dient men niet enkel rekening te houden met hun afkeer voor risico, maar ook met hun kennis en ervaring op het vlak van beleggingen. Die elementen dienen vervolgens afgestemd op hun behoeften op de korte, middellange en lange termijn.

Vooraleer een eerste stap te zetten, bekijken we eerst en vooral de financiële reserve die in geen geval langer dan een jaar kan worden geïnvesteerd. Daarna werken we met levels. Een kapitaalsgarantie blijft vaak de basis van een portefeuille: een TAK21-verzekering biedt die waarborg, ook al zijn de huidige rendementen niet meer wat ze geweest zijn.

shutterstock_190770110

Voor wie niet tevreden is met de huidige rendementen is de volgende stap wellicht een obligatieportefeuille met een vastgelegde looptijd die actief wordt beheerd. Voor wat betreft het meest dynamische gedeelte houden we de macro-economische keuzes liever open. Ook al zijn er bepaalde trends: we stellen ook vast dat crisis en heropleving elkaar steeds sneller opvolgen. Voor onze klanten betekent dit dat ze steeds minder geneigd zijn om voor een welbepaalde sector of geografische zone te kiezen. Ons patrimoniumfonds BKCP CORE FUND bijvoorbeeld beantwoordt perfect aan deze behoefte: wij diversifiëren de activa (aandelen, obligaties, cash), de sectoren, de geografische zones en de beheerders (via het principe van niet alle eieren in hetzelfde mandje te leggen). Dit alles is inherent aan een lucratief dynamisch beheer.

Eenvoud en diversificatie zijn oude recepten. Nochtans waren zij nooit moderner.


 NUTTIGE LINKS

Nog vragen?
www.bkcpbank.be


© Fiftyandme 2024