Te oud en te ‘riskant’ voor sommige banken en verzekeringen?

Leestijd: 2 minuten

Het is wraakroepend te horen dat je vanaf een bepaalde verjaardag plots te oud bent geworden om een verzekering of lening af te sluiten.

Wraakroepend en misschien zelfs onwettig, want bij de Belgische wet is leeftijdsdiscriminatie verboden. Vooraleer u uw verjaardagkaarsen uitblaast en afziet van de aankoop van die nieuwe auto praat u beter eens met Unia. Het staat klaar om u te helpen en een dialoog op te starten met uw bank of uw verzekeringsmaatschappij.

Hoewel het vrij logisch kan lijken dat een verzekeraar of bank naar leeftijden kijkt om, bijvoorbeeld, een verzekeringspremie te berekenen, getuigt het van discriminatie om een bepaalde dienstverlening te weigeren, met als voorwendsel dat een bepaalde leeftijd inherent zou zijn aan gezondheidsproblemen. Het is aan de bankier of de verzekeraar om dat commerciële standpunt te bekrachtigen met objectieve statistische gegevens.

DIALOOG INDIEN MOGELIJK, GERECHTELIJKE STAPPEN ALS HET MOET: UNIA HELPT U

In de praktijk is het evenwel zo dat deze instellingen, die over een sterke juridische dienst beschikken, in hun contracten soms betwistbare clausules opnemen die zich moeilijk laten weerleggen. Het is daar dat Unia kan tussenkomen. Zoals in het geval van een 69-jarige klant die een nieuwe auto wilde kopen, maar daarvoor geen lening kreeg van de bank. Deze beriep zich hiervoor op een contractclausule waaruit moest blijken dat hij zijn lening voor zijn 70ste verjaardag moest terugbetalen. Nadat Unia het dossier grondig had bekeken, wees zij de financiële instelling op het potentieel discriminatoir karakter van deze clausule, want er werd geen rekening gehouden met de gezondheidstoestand van de klant en evenmin met zijn vermogen om de lening terug te betalen. Na onderhandelingen besliste de bank om dit punt uit de algemene voorwaarden te halen.

TE WEINIG AANDACHT VOOR LEEFTIJDSDISCRIMINATIE

‘De leeftijdsdiscriminatie blijft vaak onder de radar’, stelt Patrick Charlier, directeur van Unia. ‘Terwijl we niet mogen vergeten dat de bevolking in Europa steeds ouder wordt. In België zal de groep van 45-plussers de komende 40 jaar met 20% toenemen. Indien dit groeiend deel van de bevolking het risico loopt op discriminatie – hetzij op de werkvloer, hetzij in het kader van diensten en goederen – dan staan we voor een groot sociaal probleem.’


www.unia.be

Wenst u met een medewerker van Unia te spreken om een discriminatoir probleem aan te kaarten of een vraag te stellen? Bel dan gratis 0800 12 800 (maandag tot vrijdag van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur)


© Fiftyandme 2024