Heerlijk om te genieten, te toeren en te proeven.
Voor ons, Belgen, zijn de Côtes du Rhône één groot gebied; een blok dat begint van zodra we Lyon voorbij zijn (en we de raffinaderijen van Feyzin zien opduiken) en van zodra de Rhône zich aandient die we onder de brug van de autostrade onder ons heen laten schuiven. Als we naar rechts kijken, duiken heel even de grillige hellingen van de Côtes-Rôties op, volgens velen misschien wel het beste wijngebied van het Rhônegebied. Daarna rolt de autoweg doorheen verschillende soorten landschappen met U- en V-vormige gletsjervalleien tot op het punt dat de Rhône verloren loopt in een delta. Dit is de echte grens; de overstap van het land van de boter naar dat van de olijfolie, van de eiken naar de cipressen, van de monocépages naar de assemblages. Afgezien van de zomerse (nachtmerrie)files is de Rhônevallei voor ons een ticket naar het geluk. Want zodra we de snelweg verlaten, worden we verliefd en voelen we ons écht met vakantie. Omdat we weten dat er ons adembenemende landschappen wachten, duizenden wijnen die stuk voor stuk een tikkeltje anders zullen smaken, ontelbare lekkernijen die ruiken naar de wind en de zon.
Hoewel we dikwijls “zo maar” zullen stoppen, kan het ook anders. De Inter-Rhône heeft immers niet minder dan 9 uitgestippelde wijnroutes uitgewerkt, met proefkelders die aansluiten bij het kwaliteitslabel “Côtes du Rhône, Terre d’Accueil”. U herkent deze kelders aan een bord met 1 tot 3 druivenbladeren. Er is geen tekeningetje bij nodig: bij 3 bladeren staat de service twee trapjes hoger dan bij 1. Waarmee we evenwel niets willen zeggen over de kwaliteit van de wijn want de logo’s slaan uitsluitend op de onthaalfaciliteiten.
Nieuwe ervaringen
Deze 9 wijnroutes zijn op een bijzondere manier uniek in Europa, want hun positionering in de vorm van een ster biedt de mogelijkheid om via kleine lussen vlot van de ene naar de andere over te schakelen. De pijlen zijn immers goed herkenbaar. Deze aparte structuur is een grote troef: ook al vindt u uw eigen vakantieplek veruit het mooiste hoekje van deze regio (of van Frankrijk, of van de wereld!), dan nog kunt u rustig rondtoeren in de omgeving en uw verblijfplaats weer opzoeken zonder tweemaal over dezelfde route te zijn gereden. Met andere woorden: nieuwe ervaringen en ontdekkingen, telkens opnieuw!
Sla kleine landwegen en luie paden in en ontdek de noordelijke wijngaarden van Roquemaure en Remoulins. Passeer onderweg langs de Drôme Provençale, de Enclave des Papes, de Ardéchois wijngaard, Montmirail en zijn kantwerk, Avignon met zijn beroemde brug, en rijd door van Orange naar Vaison-la-Romaine en de Pont Saint Esprit in Saint Victor la Coste, af en toe van uw hart een steen makend. Want terwijl de vele wegwijzers u netjes naar uw bestemming sturen, smeken honderden wijnkelders om uw aandacht.
Picknick met de wijnbouwers
Vanaf half mei tot eind september worden heel wat uitstappen voor levensgenieters georganiseerd en dit bovenop de talloze bacchanale dorpsfeesten en markten met streekproducten. Er is keuze genoeg, zoals de wandeling van de “Jaugeurs de Lirac” (24 mei, jaugeurslirac@gmail.com) en de wijnoogst van de chefs in Beaumes de Venise (21 september, www.beaumes-de-venise.com). Eveneens te noteren: de picknick bij de wijnbouwers (7 tot 9 juni, (http://pique-nique.vigneron-independant.com).
U bent met andere woorden een verwittigd man (of vrouw) als u graag op ontdekkingstocht gaat. U zult de weegschaal even moeten vergeten, maar tegelijk vermijdt u ook het gevaar op zonnebrand, want in de wijnkelder overheerst gelukkig nog altijd de schaduw.
En omdat ik nu toch tussen de wijnen zit: het zou onvergeeflijk zijn om niet te verwijzen naar de “Vignobles et découvertes”-routes in het noorden van de Côtes du Rhône. Twee routes voeren van Cornas naar Saint Peray (www.rhone-crussol-tourisme.com/vin-gastronomie/label-vignobles-et-decouvertes) en van Hermitage naar Saint-Joseph (www.dhermitageenstjoseph.org).
Weet ook – altijd interessant vooraleer u vertrekt – dat u op deze routes niet alleen wijnkelders vindt om te bezoeken, maar dat ook de leukste herbergen, bezienswaardigheden alsook gastenkamers en originele hotels in de schema’s zijn opgenomen.
Het heeft lang geduurd vooraleer het “oenotoerisme” in Frankrijk uit de startblokken is geschoten. Daar treft de Fransen misschien ook zelf enige schuld want zij nemen hun basistroeven soms al te zeer voor evident. Maar omdat deze regio een van de laatste in het peloton was om de stap te zetten, heeft zij ook kunnen leren van de fouten van de anderen en dat op alle niveaus. Alles is nog niet perfect, maar deze eerste poging mag gezien worden, vooral dan in de Rhônevallei.
Meer weten? Surf dan even naar www.vins-rhone.com/visiter.