De Limousin voert u mee naar de bronnen van luxe

Leestijd: 5 minuten

De Limousin boogt op verschillende natuurlijke bronnen, zoals water (van het Millevachesplateau – 1000 bronnen), bossen (de Franse nr. 1 qua diversiteit van soorten en 2e qua oppervlakte), de rijke kaolinbodem en goud… Het is ook het land van tradities en excellentie, een ware speeltuin voor ambachtslui die er objecten met een unieke achtergrond in het leven roepen.

Door Patricia Massange

Dit erfgoed leeft volop, innoveert en richt zijn blik op de toekomst met de bedoeling om te blijven verrassen. De plaatselijke grondstoffen worden op ongeziene manier verwerkt. Dat vakmanschap uit zich onder meer in het porselein en email van Limoges, de Aubussontapijten, leder, traditioneel kantwerk Poinct de Tulle en textiel. Want zo is de Limousin: een bron van inspiratie en creativiteit en een bevoorrechte getuige van de geschiedenis van gisteren, vandaag en morgen. Vandaar dat we graag inzoomen op al deze bronnen van luxe.

PORSELEIN: EEN UNIEK MATERIAAL

Het porselein van Limoges fascineert met zijn schoonheid en doet altijd dromen. Het onderscheidt zich door zijn helderheid, zijn doorzichtigheid, zijn finesse. Zijn reputatie – een combinatie van traditie en modernisme – is ongeëvenaard. Dit is en blijft het vaatwerk van staatshoofden, koningen, prinsen en ambassadeurs. Het is het symbool van de levenskunst op de chicste tafels ter wereld en dit dankzij het vakmanschap van huizen als Bernardaud, Havilland, JL Coquet en Jaune de Chrome.

Tegenwoordig waarderen ook designers en kleine ateliers zoals Esprit Porcelaine, Passage Secret en Non sans Raison, alsook juweelontwerpers zoals Bruno Mercier dit materiaal en gebruiken het om prachtige stukken en accessoires te ontwerpen voor dagelijks gebruik. Het porselein van Limoges, dat is dat edele materiaal dat er door de eeuwen heen altijd in geslaagd is om kunstschilders, beeldhouwers en designers aan te trekken. Zij namen vrede met de ingewikkelde fabricageprocessen om hun creativiteit tot uiting te brengen.

life-magazine

EMAIL EN GLAS: VERENIGD IN KLEUR

De brandschilderkunst – bekender als “email” – van Limoges verwierf zijn adelbrieven in de Middeleeuwen. Nadat de techniek gebruikt werd voor de versiering van reliekschrijnen, kruisbeelden, heilige vazen, (hostie)kelken, pyxis en wierookvaten, decoreren de kleuren tegenwoordig hedendaagse ontwerpen. Vooral dan juwelen, beeldhouwwerken en steeds vaker klassieke siervoorwerpen. Het email herleeft onder impuls van jonge ontwerpers die het vaak combineren met hedendaagse materialen waardoor originele en unieke stukken ontstaan. Het bijzondere is dan ook dat het door de eeuwen heen kunstenaars heeft aangesproken die hun toepassingen konden vernieuwen en nieuw werk afleverden dat aansloot bij hun tijdsgeest.

life-magazine

Limoges is de hoofdstad van de “Arts du Feu”: email, porselein en gebrandschilderd glas. Al deze kunstzinnige technieken hebben met elkaar gemeen dat het resultaat er pas komt na een bakproces op zeer hoge temperaturen. De beste plek om emailtechniek te ontdekken is natuurlijk het Maison de l’Email in Limoges. Er worden stages, ateliers en tentoonstellingen georganiseerd teneinde dit ambacht van seculaire kunst te laten ontdekken.

life-magazine

LEDER: BEHANDEL MET ZACHTHEID

De Limousin is een unieke regio met heel wat ambachten die wereldwijde erkenning genieten en ook leder ontsnapt niet aan die regel. Ondanks de rijke en complexe kennis blijft het bewerken van dit natuurlijk materiaal telkens weer uniek. Om de perfectie te benaderen, is inderdaad niet alleen een doorgedreven kennis van de huiden nodig, maar ook het beheersen van oneindig veel details en handelingen. Dit materiaal komt helemaal tot zijn recht in luxueuze handschoenen, schoenen en lederwaren alsook in de “fleur de lys”-zadels die in Pompadour worden gemaakt, de bakermat van het Anglo-Arabisch paardenras.

In Saint-Junien, dat op een halfuur van Limoges is gelegen, staat de wieg van de huiden- en lederindustrie. Dit stadje is uitgegroeid tot de hoofdstad van het leder en de handschoen. Een traditie die teruggaat tot in de 11e en 12e eeuw. Vandaag is er maar één leerlooierij over (Colombier) en drie handschoenfabrieken: Agnelle, Georges Morand en de Ganterie Hermès.

De Dienst voor Toerisme organiseert bezoeken rond het thema leder en elk jaar laat de beurs “Les portes du cuir” toe om de talenten van dit ambacht aan het werk te zien. Wat de lederwaren betreft: naast Le Tanneur in Bort les Orgues zorgen ook de fabrikant van bagagerie Franck Tioni en het huis Daguet in Saint Junien voor een nieuwe adem, met de productie van tassen, riemen, slippers en kamerschermen. De kennis die hier door de eeuwen heen is opgedaan, zorgt ervoor dat deze producten hun geloofwaardigheid behouden en een cliënteel verleiden dat bij kwaliteit zweert.

life-magazine


© Fiftyandme 2024