De Limousin voert u mee naar de bronnen van luxe

Leestijd: 5 minuten

INTERNATIONALE STAD VAN DE TAPISSERIE

Om te beginnen is Aubusson een stad met een aparte sfeer: de oude kern in graniet, de middeleeuwse brug, de kasteelruïnes en de tapisserie waarop het zijn bekendheid heeft opgebouwd. Zij neemt u mee uit het verleden naar de moderne ontwerpen en ontsluiert zich subtiel tussen traditie en modernisme.

Aubussontapijten zijn een product van luxe, uitmuntend ambachtelijk werk en lokale tradities. Het is het resultaat van vijf eeuwen geschiedenis en vakmanschap. De fabricage van een tapijt vereist een zeer hoge techniciteit en de inbreng van heel wat verschillende ambachten. Een unieke kennis met onmiskenbare kwaliteiten! Een stijl die herenhuizen en kastelen kleedt. En die zich vandaag hernieuwt in hedendaagse versies met ateliers als Atelier Pinto, waar passie rijmt op creativiteit.

life-magazine

De opname in 2009 door Unesco van de techniek van het weven van Aubussontapijten op de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed  leidde in 2010 tot het project “Cité internationale de la Tapisserie d’Aubusson et de l’arti tissé”. Het impliceert de nauwe relatie tussen patrimonium, ontwerpen en de begeleiding door economische actoren. www.cite-tapisserie.fr

MODE: TUSSEN LUXE EN ELEGANTIE

Omdat hij zich bewust was van het uitzonderlijk werk dat door de fijne handen in zijn atelier werd geleverd, opende Bernard Blaizeau in 2011 in Limoges zijn eigen couturehuis. Het nieuwe avontuur startte onder de naam Lou Kasatché en stond helemaal in het teken van het raffinement. Het was een wereld die zich liet inspireren door de vooroorlogse periode en door de Belle Epoque, met dames gekleed in zijde en heren in smoking, rokjas en gelakte schoenen.

De edelste stoffen, op basis van linnen, zijde of katoen, werden gecombineerd tot schitterende ontwerpen. Trouwjurken, avondkledij… alles werd gemaakt op de ambachtelijke manier en via handelingen die duizenden keren waren uitgevoerd en door de generaties waren overgeleverd. Naast de realisaties leidde de samenwerking van het atelier met de couturehuizen ook tot het ontwerpen en uitvoeren van modellen voor nationale en internationale defilés. De research en innovatie transformeren het atelier tot een puur labo van chique schoonheid.

Het is dan ook de logica zelf dat “made in Limousin” de grootste Franse merken aantrekt, met kunstenaars, designers, architecten, ontwerpers, onderzoekers van de hele wereld die er zich laten inspireren en er hun talent aan de expertise en de research van de Limousin komen toetsen.

life-magazine


 


© Fiftyandme 2024