redenen breien

5 goede redenen om breien (opnieuw) een kans te geven

Is breien passé? Valt het niet meer te rijmen met het imago van de moderne vijftiger? Fout, want breien is hipper dan ooit.

Leestijd: 2 minuten

Ryan Gosling, Madonna, Russell Crowe, Antonio Banderas en Uma Thurman, al deze sterren hebben één ding gemeen: ze breien. Tijdens de lockdown won breien aan populariteit dankzij tutorials die zowel vrouwen als mannen de gelegenheid gaven de creatieve hobby – die heel wat voordelen biedt – te (her)ontdekken. Er zijn zelfs genoeg redenen om te breien!

Een uitstekende stressverlichter

Breien is ideaal om te ontspannen en stress tegen te gaan. Terwijl je duizenden steken aan elkaar rijgt, daalt je hartslag en vermindert je spanning. Dat komt doordat breien al snel een automatisme wordt. Ook is breien de ideale manier om de kunst van het geduld te cultiveren, die je nodig hebt om succesvol te zijn.

Makkelijker als je hulp hebt

Geen nood als je geen bedreven familielid hebt (gehad): op het internet staan genoeg tutorials die je op weg helpen. Bovendien is breien niet zo moeilijk en vraagt het, anders dan bij grafische kunsten, geen aangeboren talent. Meestal is een uurtje voldoende om de basis onder de knie te krijgen en zal je snel vooruitgang boeken. Wel moet je goed weten hoe je steken opzet, afkant en een nieuwe bol aanhecht. Verschillende gespecialiseerde websites bieden daarvoor beginnersrubrieken aan. Een voorbeeld is deze.

Een zuinige hobby

Nog een voordeel van breien is de betaalbaarheid. Wat je eerst en vooral nodig hebt, zijn naalden. Breinaalden hebben één punt, twee punten of een ronde vorm, zijn haast onverwoestbaar (tip: kies voor metalen naalden) en worden vaak per generatie doorgegeven. Een tweede vereiste is wol, die je kan aankopen tegen diverse prijzen (afhankelijk van de kwaliteit). Een laatste, onmisbaar element zijn de patronen. Patronen kan je uiteraard ook kopen, maar ze zijn net zo goed gratis te vinden op het internet.

Kleding maken en geld besparen

Breien laat je toe een deel van je garderobe zelf samen te stellen, volledig aangepast aan jouw vorm en smaak. Je zal dus unieke stukken hebben om aan je vrienden te tonen, want je kiest alles zelf: de wol, de accessoires, de patronen en de modellen. En omdat alles op maat gemaakt is, hoef je geen truien, sjaals of cardigans te kopen van synthetische materialen die de tand des tijds niet doorstaan. Een ecologische aanpak die helemaal van deze tijd is! Wat daar ook nog bij komt is het economische voordeel, aangezien je minder moet spenderen aan andere kleding. Een niet te miskennen pluspunt in deze tijden, denken wij.

Breitherapie voor een beter humeur

Breien wordt door ergotherapeuten regelmatig aanbevolen als hulpmiddel tegen een laag moreel. Het is immers een prima methode om het hoofd leeg te maken en onophoudelijk piekeren te bestrijden – een voordeel dat extra aan kracht wint door zen- of etnische muziek te beluisteren. Daarnaast verhoogt breien het gevoel van eigenwaarde door de trots die je ervaart bij het stapsgewijs in elkaar knutselen van een kledingstuk. Tot slot zorgt breien voor positieve associaties met het verleden: het geluid van kletterende naalden en de zachtheid van wol op het lichaam roepen herinneringen op aan de (groot)moeder die we als kind zagen breien.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024