Baaldag op kantoor : zo overwin je hem

Je ziet je collega’s met een glimlach van oor tot oor stilaan richting zonnige bestemmingen vertrekken terwijl jij achterblijft op kantoor. Voor jou is het nog wachten tot september. Ondertussen is het bloedwarm op kantoor, heeft de printer het laten afweten en heeft je baas nog wat extra jouw richting uitgestuurd. Kortom, je hebt een baaldag. Hoe kom je daarover heen ?

 

Leestijd: 2 minuten

Baaldag op het werk

We hebben allemaal wel eens een baaldag op het werk. Wees gerust, dat is de normaalste zaak van de wereld. Ondanks het feit dat je veel passie hebt voor je job, sluipt vroeg of laat toch onvermijdelijk de routine naar binnen en krijg je het op je heupen van schijnbaar altijd maar weer hetzelfde te moeten doen. Maar, die negatieve gevoelens kan je ook ombuigen. Begin al eens te kijken naar wat je allemaal in je leven hebt. Hopelijk ben je gezond, zijn je (klein)kinderen je lust en je leven, heb je een begrijpende partner, een leuke woonst en wat nog meer. We hebben de neiging om de dingen in ons leven als vanzelfsprekend te nemen. Dat zijn ze echter helemaal niet. Het klinkt een beetje melig maar proberen dankbaar te zijn voor alle dingen die je in je leven hebt. Dat helpt jou vast en zeker om die baaldag niet langer als een baaldag te zien. Het klinkt betuttelend maar dat is het niet. Het is een eye opener om echt bewust te zijn van hoe (goed) je leven wel in mekaar zit.

Herkenbare oorzaken

Een eerste geruststelling is dat zo een baaldag relatief vaak voorkomt. Dit blijkt alvast uit een enquête van onderzoeksbureau Woohoo Inc. Zowat zevenhonderd respondenten namen deel aan de enquête en wat bleek: minimum 63% van de respondenten gaf aan minstens één keer per week een baaldag te hebben op kantoor. Als redenen werden aangehaald: gebrek aan steun door de baas, negatieve collega’s, gebrek aan waardering voor het werk,  nduidelijkheid over de visie en strategie van de organisatie en een te hoge werklast. De kans dat wanneer jij een baaldag hebt, dat het met voorgaande dingen te maken heeft, is alvast reëel. Mogelijk spelen nog andere criteria mee: slechte uitgeruste kantoren, een defecte airco en dies meer.

Trop is teveel

Er zijn echter ook andere redenen die kunnen meespelen: kopzorgen in je privéleven. Mogelijk ben je overstresst en uitgeput door een gezinsleven dat je teveel opeist. Zaak is daar dan weer om duidelijk grenzen te stellen opdat het niet je productiviteit op kantoor gaat impacteren. Laat weten dat ook jij behoefte hebt aan een dagje rust, en dat je familie dat moet respecteren. Trop is teveel. Wanneer je er een superdrukke werkweek hebt opzitten, dan kan je er niet ook nog eens een superdruk weekend bij hebben.

Acceptatie

Belangrijk om je niet te laten opslokken door dat baalgevoel is door te accepteren dat je niet altijd een zonnestraaltje bent op kantoor. Accepteer de baaldagen die je hebt. Het feit dan je beseft dat je een baaldag hebt en dat gewoon accepteert maakt ook dat je je in je hoofd je er ook niet langer gaat tegen verzetten en dat maakt de weg open om van die baaldag gelijk een stukje minder een baaldag te maken. It’s all in the mind. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je je baaldagen voortaan uit je leven zal kunnen bannen. Het betekent echter wel dat je er een stuk bewuster zal kunnen mee omspringen. Dat scheelt al een flinke slok op de borrel.

 

 

 

 


© Fiftyandme 2024