Het leven is mooi…

Leestijd: 7 minuten

Jarenlang wordt u opgeslorpt door uw gezin en uw werk. En dan wordt u vijftig, of zestig, en krijgt u plots een prachtig cadeau: vrije tijd! Af en toe wat tijd voor zichzelf nemen, is in zekere zin recupereren. Zichzelf weer vinden. Met een nieuw elan.

Door Martine Dory 

Het lege nest?

Vijftigers hebben al lang niet meer het gevoel dat ze hebben ‘afgedaan’. Vroeger lag dat wel anders. Vrouwen die hun kinderen het huis zagen verlaten kregen last van – zo noemde men dat – het ‘legenestsyndroom’ en hun menopauze werd afgedaan als neurose! Alsof het leven van een vrouw slechts een aaneenschakeling is van opspelende hormonen en/of moederschap … En mannen alleen maar leven voor hun werk. Maar dat is dus verleden tijd.

Er is intussen heel wat veranderd, en dat is maar goed ook. Alleen al de langere levensduur opent heel wat perspectieven voor de vijftigplussers! In plaats van de gordijnen dicht te doen, gooien we ze nu wijd open om onze blik op de wereld te verruimen!

Al zullen er ons nog wel enkele nieuwe fases in het leven aandienen …

life-Magazine

Nieuwe fases

Het leven zit vol ‘nieuwe fases, dat weten we allemaal. De eerste nieuwe fase die zich aandient, is de geboorte. Meteen al een heel belangrijke, die misschien alle verdere fasen in uw leven beïnvloedt. Het is ook de ‘pijnlijkste’ overgang, maar u moet er wel doorheen als u het licht wil zien! En dat licht komt niet altijd van buiten …

De kaap van de vijftig? Het lijkt wel of u de andere kant van de berg bereikt. Niet dat u nu bergaf gaat, noem het eerder een wedergeboorte. Vroeger waren het de blikken en de verwachtingen van de anderen die onze keuzes motiveerden. Vandaag hoeft u echter niets meer te bewijzen en staat er één ding vast: u mag gerust wat tijd nemen voor uzelf. Een nieuwe vrijheid …

life-Magazine

Gedaan met stress en al dat jachtige gedoe. Ga er even voor zitten, luister even en maak dan uw keuze. “Chaque jour est une vie”, zingt Louis Chedid. En ook: “Comment conjuguer autrement qu’ici, aujourd’hui, maintenant ?” (vrij vertaald: elke dag is een leven. Waarom anders denken dan in termen van hier, vandaag en nu?).

Hier en nu?

Dat wordt voortaan een levensmotto. Lees eens het boek van Eckart Tolle: “De kracht van het Nu” (Edition Ariane). Een moment dat u volop beleeft, kan heel wat veranderingen teweeg brengen.

Elk moment ten volle beleven? Makkelijker gezegd dan gedaan! Onze gedachten zijn nu eenmaal gericht op de toekomst of het verleden, en dat belet ons om elk moment van vandaag ten volle te beleven. Maar open uw zintuigen en doe eens dit kleine experiment. Als u een appel eet, kijk dan eerst eens hoe mooi rond hij is. Bewonder zijn schil en zijn kleuren, ruik zijn parfum en neem dan pas de eerste hap … Alleen dan beseft u ten volle hoe heerlijk hij smaakt! Vroeger zou u die appel misschien hebben opgegeten met uw gedachten ergens anders …

Gerecupereerde tijd? Dat zijn de momenten van nu, momenten die u heel bewust ‘proeft’.

life-Magazine

Zelf uw leven in handen nemen

… en vrij zijn om zelf te kiezen! Alleen of in gezelschap kunt u een balans opmaken van uw diepste verlangens. Niet altijd makkelijk, zeker niet als u gewend was om in functie van de anderen te leven. “En dat kan toch niet anders?”, hoor ik u nu opwerpen. Natuurlijk. Er zijn de kinderen, die intussen zelf kinderen hebben, en zij rekenen op u om op uw kleinkinderen te passen …

En natuurlijk. Uw ouders worden oud en steeds meer afhankelijk, dus OOK ZIJ rekenen op u …

U behoort eigenlijk tot een soort ‘kruispuntgeneratie’: u moet voor de kinderen zorgen, maar ook voor de ouderen. Maar eigenlijk hebt u het meer dan ooit nodig om uw grenzen te stellen, te léven en zo … beter te kunnen géven! U ziet, tijd nemen voor zichzelf betekent niet dat men egoïstisch wordt. Het is integendeel zelfs heel altruïstisch … Want wie heeft er nu wat aan een zeurende oma! Uw schoondochter wordt er alleen maar wanhopiger van, en de kinderen nog lastiger! De oplossing? U mag dan al het licht in de duisternis zijn voor wie u lief is, u hebt ook de middelen nodig om van dat licht, dat van binnenuit schijnt, een echt baken te maken.

life-Magazine

Volg dus gerust conferenties, lezingen, workshops en stages. Ze zullen u zowel wortels als vleugels geven!

Sluit weer aan bij uw creatieve ik, voel zelf wat goed voor u is en DURF uzelf te zijn! U hoeft er echt niet alles wat u lief is voor op te geven. Maar ook dat is natuurlijk niet altijd even makkelijk. U moet immers het juiste evenwicht vinden tussen uw verlangen om anderen een plezier te doen en uw verlangen om ZELF te genieten. Beide verlangens zijn eigenlijk nauw met elkaar verbonden. Wees gewoon duidelijk, voor uzelf en voor de anderen. Het praten zonder geweld van Marshall Rosenberg en de ESPERE-methode van Jacques Salomé kunnen u helpen te ontdekken wat u nodig hebt en wat u voelt.

Het beste van uzelf

”Ik zou wel willen, maar mijn omgeving neemt me nog steeds helemaal in beslag …” Een psychiater of levenscoach kan u helpen om deze knoop van tegenstrijdige gevoelens en emoties te ontwarren, zodat u weer tot uzelf kunt komen.

De Canadese psycholoog Guy Corneau geeft ons in zijn laatste boek “Le meilleur de soi” (Editions Robert Laffont) op meesterlijke wijze enkele geheimen om onze creatieve ik te bevrijden en vooral de kans te geven om zich uit te drukken. Creatief zijn betekent niet ‘mooi maken’, maar zijn diepste ZELF naar boven halen. Creativiteit kan immers duizend-en-één vormen aannemen. U bent vrij om eindelijk die droom waar te maken, eindelijk te gaan schilderen, zingen, dansen, schrijven … Ook als dat verlangen vroeger in de kiem werd gesmoord door opmerkingen als “u zingt vals”, “trek uw buik in” of “u kunt niet tekenen”, … Laat al die kritische blikken voor wat ze zijn, dat geeft een heerlijk gevoel! Dus, vijftigers/zestigers (ik heb nog altijd moeite met het woord ‘senioren’ …), durf eindelijk eens los te laten! Durf te genieten! Het is gewoon een kwestie van vertrouwen en … van innerlijke schoonheid.

Van schoonheid gesproken …

Rimpels? Natuurlijk hebt u die! Maar een facelift is echt niet nodig! Die rimpels zijn immers getuigen van uw lach en uw tranen, van al die gebeurtenissen die u hebben gekneed en gemaakt tot wat u nu bent. Probeer ze vooral niet weg te werken. Integendeel, u moet ze nog accentueren …! Hoe? Door te lachen natuurlijk! Een prachtige manier om gezond te blijven en uw levenslust te behouden. Beide zijn nauw met elkaar verbonden! Kunt u moeilijk lachen? Zeiden ze u toen u jong was dat u niet luidop mocht lachen? Dat u uw tanden niet mocht laten zien? Dat lachen niet fatsoenlijk was? Veeg al die beperkingen maar vlug van tafel! Ga eens kijken in een lachclub, u zult er meer leren dan van 100 conferenties. En u zult zich er prima bij voelen, als u maar durft los te laten (nog maar eens!).

life-Magazine

Uw lichaam heeft het meer dan ooit nodig om te worden erkend als een volwaardige partner. In haar boek “Aide-toi, ton corps t’aidera” (Editions Albin Michel), geeft Anne-Marie Filliozat u een heleboel manieren om gezond te blijven. Met bewijzen en oefeningen toont ze aan dat onze geest een grote invloed heeft op onze gezondheid. Eenheid tussen lichaam en geest, dat is het geheim. Laat uw energie stromen, adem diep in, beheers uw emoties, denk positief, … Dit boek kan u daarbij helpen!

Nog zo’n manier om u goed te voelen in uw lichaam? Probeer eens een massage. Een prachtig moment van welzijn, tenminste als ook de therapeut(e) openstaat voor de uitwisseling. Het massageaanbod is tegenwoordig heel gevarieerd. U kunt zelf kiezen welke techniek u het best bevalt …

Bewegen, reizen

Een achtdaagse wandeltocht is zeer aan te raden als de stress u iets te machtig wordt. Maar er zijn nog andere formules om andere landen, andere volkeren en andere culturen te ontdekken. Aan mogelijkheden geen gebrek, u hoeft alleen het aanbod te ontcijferen. Laat u eens verrassen door instanties die van toerisme een heus avontuur maken, niet gehinderd door de standaardcriteria van de toeristische industrie. U bent geen twintig meer? Natuurlijk niet. Maar op dromen van avontuur en nieuwe ontmoetingen staat geen leeftijd. U kunt zelf kiezen, rekening houdend met alleen uw eigen beperkingen. Wat houdt u eigenlijk tegen om het eens te proberen? Een trektocht door de woestijn, een herbronningskuur in de Cevennen of enkele dagen creatief bezig zijn op een Grieks eiland … U hoeft het zelfs helemaal niet ver te gaan zoeken, want ook een creatief verblijf in de Gaume of een herbronningskuur op een boerderij in België kunnen al wonderen doen …

life-Magazine

Consumeren?

Evenwicht en natuur, daar komt het op aan. Biologisch kopen, eten volgens de seizoenen, plaatselijke initiatieven en billijke handel aanmoedigen …

Is het niet prachtig dat u zelf actief iets kunt doen om uw kleinkinderen een betere wereld te geven? Uw gewoontes veranderen is het beste bewijs dat u lééft!

En als u dan toch bezig bent, ruim uw huis eens op, uw kasten, uw agenda, uw relaties, … en bewaar alleen nog het essentiële. Laat die consumptiemaatschappij maar voor wat ze is! Een tip voor elk moment: een zenmoment. In “L’art de la simplicité”, onlangs uitgegeven bij Marabout, brengt de wakkere vijftigster Dominique Loreau hulde aan de ‘zen’ geest die alleen de essentie nastreeft. Ze vertelt over haar eigen ervaringen en geeft er ook nog enkele praktische tips bij.

Houden van …

Op liefde staat geen leeftijd. Of u nu een dag oud bent of 65 jaar, het is de liefde die ons verder drijft. Alleen, al jaren samen of een nieuwe liefde in uw leven? Dat maakt niet uit, als u uw hart maar openstelt. Verliefd zijn is niet alleen zijn leven delen, maar ook zich ‘heel’ voelen. Dat is wat men noemt ‘onvoorwaardelijke liefde”. En die is voor iedereen mogelijk!© Fiftyandme 2022