lege nest syndroom

Het lege nest syndroom: zo vind je je draai weer in deze nieuwe fase

Je knippert een keer met je ogen en je kinderen zijn plots uitgevlogen. Dat kan een gevoel van zorgen, liefdesverdriet en vooral leegte met zich meebrengen. Hoe wapen je je tegen dit lege nest syndroom?

Leestijd: 2 minuten

Hotel mama

Een deel van het kroost dat uitvliegt doet dat omdat hét kantelmoment is bereikt: afstuderen. Een speciaal moment waar heel wat bij komt kijken: solliciteren, eigen financiën regelen, inschrijven bij VDAB, aansluiting bij het ziekenfonds,… Deze jongeren – en ook degenen die na het middelbaar meteen aan de slag gaan – maken een keuze voor de toekomst die ook een financiële impact heeft voor de ouders. Uit een bevraging van MyFamily blijkt dat 65 procent van de ouders hun kind graag nog een paar jaar thuis laat wonen na het afronden van de studies. Oftewel: ze spelen graag nog eventjes ‘hotel mama‘ vooraleer ze misschien gevoelens van het lege nest syndroom ontwikkelen.

Lege nest syndroom en menopauze

Hoewel ook mannen het lege nest syndroom kunnen ervaren, treft het vooral moeders, omdat zij meestal de hoofdrol spelen in de opvoeding. Daarnaast veranderen de lichamelijke aspecten bij vrouwen, zoals de menopauze. Dit maakt het soms nog moeilijker. Zeker als je verder van jezelf weg bent en de zorg voor jezelf een beetje links hebt laten liggen. Maar tegelijk is het ook goed om echt bij jezelf te gaan kijken wat jij wil doen met deze nieuwe fase van je leven.

Ruimte voor nieuwe dingen

Leren omgaan met het lege nest syndroom verloopt vaak met vallen en opstaan. Enerzijds is de rust fijn, het volgende moment doet de leegte van de slaapkamer veel pijn. Velen blijven hangen in het verleden, in de opvoeding, in de mooie herinneringen of in de moeilijke momenten. Maar nu heb je ook tijd, veel tijd. Die kun je aan dingen besteden die je altijd al hebt willen doen en nu kán doen.

Nieuwe invulling

Geef dus invulling aan je leven. Ga op zoek naar een hobby, volg een opleiding of cursus, spreek af met vriendinnen of máák nieuwe vriendinnen, geniet van nieuwe avonturen met je liefde. Merk je dat je nog graag zorg wil dragen? Neem een huisdier. Of heb je kleinkinderen, bied aan om regelmatig op te passen. Word vrijwilliger om te werken aan een project dat je altijd al aan ‘t hart lag, bijvoorbeeld voor hulpbehoevende mensen. En vooral: gun jezelf tijd, doorgaans duurt het volgens psychologen zo’n 18 maanden tot 2 jaar duurt vooraleer de gevoelens van het lege nest syndroom verdwijnen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024