hyper-empathie

Altijd anderen pleasen: heb jij last van hyper-empathie?

Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die onvoorwaardelijk toegewijd is, altijd bereid om zich in te zetten voor anderen, tot het punt waarop ze zichzelf volledig aan de kant zetten. Dit kan een teken zijn van hyper-empathie.

Leestijd: 2 minuten

In een individualistische samenleving, vallen sommige mensen op door hun altruïstisch gedrag. Ze hebben een sterke behoefte om zich in een anderen te plaatsen of te helpen. Deze eigenschap wordt hyper-empathie genoemd.

Wat is hyper-empathie?

Hyper-empathie wordt afgeleid van overgevoeligheid. Deze eigenschap is redelijk onbekend en wordt vaak gedefinieerd als een verhoogde vorm van empathie. Een hyper-empathisch persoon voelt de emoties en zorgen van anderen met een hoge intensiteit. Ze kunnen dezelfde emoties ervaren als mensen die ze tegenkomen en zichzelf volledig in de situatie van anderen verplaatsen. Het is alsof de emoties van anderen hun eigen emoties zijn.

Wat is het profiel van een hyper-empathisch persoon?

Geen enkel onderzoek maakt duidelijk of het meer mannen of vrouwen treft. Het probleem ligt meer in de oorsprong van de eigenschap. Uit onderzoek blijkt dat de oorzaak een groot gevoel van solidariteit is, een gedrag dat als kind wordt overgenomen vanuit de omgeving. Een hyper-empathisch persoon heeft soms ook voor een jonger broer of zus moeten zorgen, of zelfs een zieke ouder. Hyper-empathische mensen zijn zeer sociaal, sterk betrokken en begiftigd met een grote vrijgevigheid“, legt psycholoog Christiane Craenhals uit.

Een risicovol gedrag

Anderen mensen helpen mag, maar niet met overdaad. Dit is een tegenstrijdige aanbeveling van Christiane Craenhals. Ze legt uit waarom we ons bewust moeten zijn van hyper-empathie. “Op het eerste gezicht lijkt dit gedrag voorbeeldig, maar wat mij zorgen baart is dat een empathisch persoon altijd meer zal blijven doen. Steeds weer zullen ze zichzelf vergeten, verwaarlozen, en hun fysieke grenzen overschrijden. In de meest ernstige gevallen lopen ze het risico op een burn-out. Maar wie zal hen steunen wanneer ze het nodig hebben?

Hoe beheer je hyper-empathie?

Dit empathisch gedrag vereist hulp wanneer de persoon die het ervaart het niet meer onder controle heeft. Maar wat moeten we doen? “Zolang de hyper-empathisch persoon zich bewust is van de situatie en beseft dat ze moet reageren, wat niet altijd het geval is, kan therapeutische ondersteuning door een psychotherapeut de oplossing zijn. Dit omvat introspectief werk, om zich opnieuw te concentreren op de eigen behoeften, een fase waarin men alles moet loslaten. Het is noodzakelijk om jezelf te overtuigen dat je niet de last van de hele wereld op je schouders kunt dragen. Altruïstisch gedrag kan beter gekanaliseerd worden onder toezicht van een organisatie met verschillende niveaus om overmatige persoonlijke investering te voorkomen“, besluit Christiane Craenhals.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024