Leren omgaan met een nieuw lichaam

Leestijd: 4 minuten

Ander figuur…

De ingrijpende verandering van de eierstokactiviteit is dus niet gunstig voor de huidtonus en kan de vetopslag bevorderen. Maar de forse afname van oestrogeen zorgt er dan weer voor dat de vetreserves smelten op plaatsen waar vetkussentjes zich meestal nestelen (op billen en dijen). Zo komt het dat de taille met het ouder worden dikker en de buik ronder wordt… terwijl de benen en billen dunner worden. En het laatste goede nieuws: met een gelijk gewicht hebben we op 50 jaar vaak minder cellulitis dan toen we 20 waren. We gaan dus van een gynoïde profiel (smal bovenaan en dik onderaan), dat zo typisch is voor vrouwen, naar een androïde type, dat tot dan aan mannen was voorbehouden.

Emotionele rollercoaster

De menopauze valt vaak samen met een periode van sterke persoonlijke emoties. De vrouwen zien hun kinderen het ouderlijke nest verlaten, ze gaan met pensioen, ze zullen geen kinderen meer krijgen… Dit is een soms moeilijk te verkroppen fase. En ze hebben in zo’n geval de neiging om alles te compenseren met snoepen. Maar wees gerust: ook in de menopauze kunt u afvallen, ook al gaat het trager. Maar het is uiteraard beter om slimme gewoontes aan te nemen dan u op een drastisch dieet te storten. En natuurlijk is het ook niet verboden om het advies van een diëtist te vragen.

Energieverbruik verhogen 

In eerste instantie zult u fysiek actief moeten blijven. Zo handhaaft u de spiermassa. In rust verbrandt het lichaam minder calorieën. U zult dus moeten compenseren door uw energieverbruik te verhogen met uithoudingsactiviteiten die het intra-abdominaal vet helpen wegwerken (wandelen, snelwandelen, fietsen, …).

photo dr serge ballon

Om u te helpen in dit dagelijks gevecht tegen de kilo’s profileert dokter serge balon-perin een typische dag die alle vereiste voedingselementen aanvoert.

ONTBIJT

  • 2 sneetjes volkorenbrood + ham, filet de Saxe, zalm of een dopeitje, een omelet of spiegelei + kaas (max. 2 keer/ week).
  • Ongesuikerde volkoren ontbijtgranen (havermout, biologische muesli met niet te veel gedroogd fruit) + sojamelk (of rijstmelk of koemelk) of sojayoghurt + niet te zoete vruchten (aardbeien, blauwe bosbessen in de zomer of appel in de winter).
  • Tussendoortje – Niets of 1 stuk fruit.

LUNCH

  • 2 grote sneden volkorenbrood of volkoren stokbrood met ham, kifilet, rosbief, rundercarpaccio, gerookte zalm, Provençaalse, Mexicaanse of Portugese tonijn (zonder mayonaise) of kaas zoals mozzarella (max. 2 keer/week) + rauwkost met vinaigrette.
  • Een slaatje (rauwkost + vinaigrette + ham, kipfilet, rosbief, rundscarpaccio, gerookte zalm, tonijn, eieren of garnalen,…) + 2 sneetjes volkorenbrood.
  • 1 portie rijst (60 g = 1 individueel zakje of 1 kom rijst in Aziatische restaurants) of 80 g pasta of 2 in water gekookte aardappelen of 80 g linzen of quinoa + groenten + kip, scampi, vis of rundvlees.

Tussendoortje (naar keuze) – 1 stuk fruit en/of 1 ‘vervangend’ nagerecht met veel eiwitten (proteïnereep met weinig koolhydraten) of 1 potje yoghurt natuur (het liefst van soja of 2 keer/week van koemelk), op smaak gebracht met niet te zoete, verse vruchten (aardbeien, frambozen, blauwe bosbessen en appel in de winter).

VOOR HET AVONDMAAL

Voor degenen die hun koelkast plunderen en om het even wat naar binnen spelen – 1 hardgekookt ei en/of 1 rolletje ham of gedroogd vlees en/ of een kommetje soep of gazpacho en/of rauwkost (wortel, bloemkool, kerstomaten,…).

DINER

Soep of rauwkost;
vis of kip of vlees + veel groenten (indien mogelijk 2 verschillende groenten of één groente en een groentepuree of groentetaart) of een slaatje (rauwkost + vinaigrette + ham, kip, vis, garnalen of eieren, …).


© Fiftyandme 2024