Natuurlijk gezond: weegbree tegen jeuk

Leestijd: 2 minuten

Vlak voor een wezel een slang aanvalt rolt het dier zich in de bladeren van weegbree om immuun te worden voor een slangenbeet – zo wordt toch beweerd. Hoe dan ook, weegbree is een plant die op onkruid lijkt maar veel positieve eigenschappen bezit. 

weegbree

Waar komt de plant vandaan?

Wereldwijd tref je meer dan tweehonderd soorten weegbree aan. Vier ervan groeien in onze contreien: grote weegbree (Plantago major), smalle weegbree (Plantago lanceolata) en ruige weegbree (Plantago media), waarvan vooral de bladeren worden gebruikt. Daarnaast heb je ook nog psyllium, een weegbreesoort uit Zuid-Frankrijk waarvan de zaden gebruikt worden als mild laxeermiddel.

Welke stoffen bevat de plant?

De werkzame stoffen in weegbree zijn onder meer pectine, flavonoïden, tannines, vitamine B, zwavel, ijzer en aucubine. Weegbree heeft astringente eigenschappen (het doet lichaamsweefsel samentrekken waardoor wonden sneller genezen) en bevat een soort gom met verzachtende en laxerende werking.

Waarvoor wordt weegbree gebruikt?

Uitwendig gebruik: de plant is uitstekend geschikt om jeuk veroorzaakt door planten (brandnetel bijvoorbeeld) of de pijn na een insectenbeet (van muggen, wespen …) te verlichten. Weegbree is ook een antidotum, gaat infecties tegen en is een fantastisch middel om wonden te helen. Je kan de plant ook gebruiken tegen huiduitslag zoals atopisch eczeem veroorzaakt door gifsumak. Als oogmasker ontzwelt weegbree ontstoken ogen bij een allergische reactie. Inwendig gebruik: de plant gaat ontsteking van de luchtwegen (astma, hoesten, allergische bronchitis) tegen.

Voor wie?

Als er één plant bestaat zonder contra-indicaties dan is het wel weegbree. Iedereen mag de plant innemen, zelfs kleine kinderen. Om op zeker te spelen zouden we inwendig gebruik bij zwangere vrouwen wel afraden.

In welke vorm?

Op je huid kan je vers geplukte bladeren aanbrengen. Het enige wat je moet doen om het sap in contact te brengen met de jeuk of de wonde is de blaadjes wat kneuzen. Je kan ze ook drogen en er een infusie van maken tegen het hoesten. De smaak van weegbree is wat flets. Combineer daarom met wat klaproos, eucalyptus of dennenhoning. Voor een oogmasker meng je de weegbree-infusie met kamille- en korenbloemen. Breng aan met een kompres. Wie geen tuin heeft kan weegbree kopen in de biowinkel.*

* Arkocaps Weegbree (Arkopharma), weegbreestroop (Dr. Theiss), moedertinctuur van weegbree (Herbiolys), oogdruppels Sensivision (Lab. Chauvrin)

Met dank aan herboriste Nathalie Grosrey-Lajonc.


 Artikel gepubliceerd in Psychologies September 2015
www.psychologies.be/nl


© Fiftyandme 2024