niet zegt depressie

4 dingen die je beter niet zegt tegen iemand met een depressie

“Kop op!”, of: ”Focus op wat wél goedgaat”, zijn vaak goedbedoelde adviezen aan mensen met een depressie, maar dat kan eerder averechts uitpakken. Hoop is uiteindelijk wat ze nodig hebben. Deze dingen kun je daarom maar beter niet zeggen:

Leestijd: 2 minuten

1. Overtuigen het van de positieve kant te bekijken

Focus op het goede! Ga wat vaker de deur uit! Probeer van de kleine dingen te genieten! Hoe goedbedoeld ook, een depressiepatiënt heeft er vaak niks aan. “Dat soort dingen heeft hij zelf allang overwogen of geprobeerd”, vertelt klinische psycholoog Pim Cuijpers uit aan Quest. “Zulke adviezen komen kleinerend en bagatelliserend over. Zo neem je iemand niet serieus.” Suggereren dat iemand professionele hulp moet gaan zoeken, voor zover dat nog niet is gebeurd, is een ander verhaal. Maar zelf een behandelplan opstellen is vaak niet zo’n goed idee.

2 Nieuwe behandelplannen voorstellen

En dan bedoelen we de behandelingen die je voorbij hebt zien komen. Er bestaan allerlei soorten therapieën, maar wanneer de patiënt er niks mee doet, kan hij of zij in een ‘interactieval’ terecht komen. Oftewel de persoon voelt zich er schuldig over en het gevoel kan ontstaan dat hij zij verantwoording moet afleggen.

Daarbij kan je de situatie daardoor verkeerd inschatten. Zou het misschien toch niet zo slecht met hem of haar gesteld zijn dan gedacht? Zo ontstaan frustraties vanuit beide kanten.

3. Niet meer alleen laten

Wees niet teveel betrokken en ga niet bovenop het persoon zitten, diegene is prima in staat om zelf aan te geven wat fijn is op dat moment. Dat zal niet altijd meevallen. “We adviseren mensen in de directe omgeving vooral goed voor zichzelf te blijven zorgen”, aldus Cuijpers.

Lees ook
Aniana (46) verzweeg 20 jaar lang de dood van haar vader

4. Vertellen waarom ze niet depressief moeten zijn

Je hebt toch alles voor elkaar? Je hebt toch een mooi leven? Job, gezin, huis, wat wil je nog meer? Zo’n verwijt zal het erger maken. Het schuldgevoel wordt alleen maar vergroot. Je kunt het tegen jezelf zeggen misschien, maar doe het niet tegen de patiënt.

De juiste aanpak

“Het belangrijkste is dat je er voor iemand bent als hij daar behoefte aan heeft”, zegt Cuijpers. “Je mag natuurlijk altijd informeren hoe het met iemand gaat. En luister dan vooral naar wat hij zegt en oordeel niet. Neem hem serieus, toon begrip.” Maak het leven van iemand met een depressie eenvoudiger: neem hem besluiten uit handen, praat korter en langzamer. Blijf de persoon gewoon uitnodigen voor samenkomsten, ook al weet je eigenlijk al dat hij niet zal komen. Buitensluiten zal het niet beter maken.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024