angst om alleen te zijn

Wat moet je doen als de angst om alleen te zijn beangstigend is

Op datingsites wordt de angst voor eenzaamheid snel waargenomen en niet gewaardeerd, zo blijkt uit een recente universitaire studie.

Leestijd: 3 minuten

De angst om alleen te zijn

Het koppel! In dit derde millennium is samenwonen nog steeds de norm, want volgens gegevens van de StaBel leven 6 op de 10 Belgen in deze situatie. Zij zijn niet noodzakelijk gehuwd, maar kiezen ook voor wettelijk samenwonen, vrije vereniging, wonen onder hetzelfde dak of in verschillende huizen. Het paar blijft meer dan ooit “de” referentie, ook al wordt sinds de jaren zeventig het celibaat meer en meer gewaardeerd. Het leven als koppel is zelfs het voorwerp geworden van veel grotere verwachtingen, of die nu affectief, emotioneel, erotisch of intellectueel zijn. Vandaag moet de ander alles in een zijn: de minnaar, de vertrouweling, de vriend, de partner….

Datingsites zoals Tinder, Meetic, Parship, be2, Disons demain (voor senioren) en Elite dating zijn zo succesvol dat ze goed zijn voor zo’n 9 procent van de relaties. Maar voordat je deze zogenaamde “liefdesmarkt” betreedt, is het waarschijnlijk een goed idee om te weten dat het beter is om niet vast te houden aan je dromen over verbintenis en je angst om alleen te zijn!

Een vergif voor relaties

Talrijke studies hebben reeds aangetoond dat de angst voor eenzaamheid relaties vergiftigt: je bent bang om alleen te zijn en je aanvaardt gedragingen van de andere persoon die je niet op prijs stelt. Je durft er niks over te zeggen en je bent ongelukkig. Deze angst maakt het ook moeilijker, zo niet onmogelijk, om uit elkaar te gaan. Zelfs wanneer de relatie conflictueus is. Maar nu wijst een nieuwe studie “Detectability and Desirability of Fear of Being Single in Online Dating Profiles”, op een ander – negatief – aspect van deze angst voor eenzaamheid: het heeft de neiging om potentiële partners af te schrikken vanaf het allereerste schriftelijke contact!

Een afschrikmiddel bij het daten

Uitgevoerd door de Amerikaanse psychologen Stephanie S. Spielmann en Kevin P. Gahman van de Wayne State University in Detroit, bleek uit deze studie dat deze angst accuraat werd waargenomen uit een eenvoudige beschrijvende tekst. De 235 deelnemers, tussen 18 en 80 jaar oud, werd gevraagd drie verschillende profielen van te ontmoeten mensen, ontworpen door de onderzoekers, te evalueren. Het onderzoek toonde vervolgens aan dat de deelnemers (60 procent vrouwen) de persoon minder interessant en zelfs minder fysiek aantrekkelijk vonden wanneer de angst om alleen te zijn werd vastgesteld! Er zij echter op gewezen dat mensen die zelf bang waren om alleenstaand te zijn, minder streng waren bij de beoordeling van de profielen van mensen met een grote angst voor eenzaamheid. Dezelfde bevindingen werden gedaan bij het tweede deel van de studie, waarin gevraagd werd echte profielen van op datingsites ingeschreven personen te evalueren.

In de dating scene zitten

Daarom is het beter om in je profiel niet dwingende dromen over het huwelijksleven en je angsten voor het celibaat te vermelden. En als we zo vrij mogen zijn, adviseren we je nog om tijdens de eerste ontmoetingen geen grote bekentenissen te doen over je eventuele lijden aan het leven alleen en je verlangen naar lange en serieuze relaties. De ander kan denken dat je er niet voor hem of haar bent, maar om je leemten op te vullen en je huwelijkse ambities waar te maken. Om te verleiden, is het beter om in het moment te zijn en iemand te ontmoeten. Het is ook verkieslijk je wezen, je persoonlijkheid te hebben ontwikkeld, door naast het werk ook passies, hobby’s, vrienden, projecten, dromen te hebben. Het is raadzaam om autonoom en stabiel te zijn voordat je elkaar ontmoet en liefhebt en niet te vertrouwen op de ander om je eigen evenwicht te vinden!

(1) Detectability and Desirability of Fear of Being Single in Online Dating Profiles. Een studie van Stephanie S. Spielmann en Kevin P. Gahman, gepubliceerd in september 2020 in de Journal of Personality.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023