redenen vreemdgaan

3 redenen waarom mensen vreemdgaan – volgens een relatietherapeut

Of je je partner nu verdenkt van vreemdgaan, of dat je je afvraagt waarom mensen in het algemeen een scheve schaats rijden: deze relatietherapeut deelt de volgens haar drie meestvoorkomende redenen.

Leestijd: 2 minuten

Gaat mijn partner vreemd?

Heb je het gevoel dat je partner vreemdgaat? De Amerikaanse psycholoog Todd Shackelford vroeg mensen waaraan zij merkten dat hun (ex-)partner vreemdging. Dat leverde de volgende kenmerken op:

  • Je partner heeft een soa waar je niets van afwist;
  • Je partner begint erover dat vrijen met een ander toch eigenlijk ‘moet kunnen’;
  • Je partner ruikt alsof hij of zij net seks heeft gehad (maar dat was niet met jou);
  • Je partner gaat zich opeens anders kleden;
  • Je partner krijgt minder vaak orgasmes tijdens jullie vrijpartijen;
  • Je partner heeft geen zin om te vrijen, of wil juist experimenteren met seksuele standjes;
  • Je partner doet extra zijn of haar best om je te plezieren.

Maar natuurlijk hoeven deze gedragingen niet meteen te betekenen dat je partner vreemdgaat. Een van de beste manieren om uit te zoeken of je partner vreemdgaat is dan ook: heb een goed gesprek met elkaar.

Lees ook
‘Micro-cheating’ zou het nieuwe vreemdgaan zijn: wat is het precies? >

Redenen vreemdgaan

Seks- en relatietherapeut Tammy Nelson ging in gesprek met Well + Good en legde uit: “Ontrouw is van nature gebaseerd op oneerlijkheid, dus vreemdgangers zijn niet eerlijk over waarom ze vreemdgaan – ze liegen zelfs tegen de onderzoekers.” Toch heeft Tammy een aantal hypotheses.

1. Ze vinden vreemdgaan spannend

Volgens Nelson spreekt allereerst de verboden aard van vreemdgaan veel mensen aan. Ze vinden het zelfs sexy volgens haar: “Mensen houden gewoon van het gevoel iets verkeerds te doen”, aldus Nelson. Dat wordt ook wel ‘cheaters high’ genoemd, benoemde een studie die eerder gepubliceerd werd in de Journal of Personality and Social Psychology. Maar daarbij voelden de participanten zich alleen goed over het vreemdgaan als ze niet werden betrapt.

2. Het kan ze voldoening geven

Als er aan bepaalde behoeften niet voldaan wordt in een relatie, is er kans dat mensen deze behoeften elders gaan zoeken. “Ze willen in hun huwelijk blijven en een affaire levert hen precies genoeg van wat ze missen om hen in staat te stellen bij hun partner te blijven.” Constante communicatie over behoeften zijn dus misschien nog wel belangrijker dan je denkt in dit opzicht.

3. Ze proberen aan zichzelf te ontsnappen

“Het komt erop neer dat de meeste mensen die vreemdgaan niet met iemand anders willen zijn; ze willen iemand anders zijn“, zegt Nelson. Oftewel: zich een ander persoon voelen. In het leven zijn er bepaalde rollen die we aannemen (ouder, partner, etc.), en soms kan het verleidelijk zijn uit die rol te stappen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023