micro-cheating

‘Micro-cheating’ zou het nieuwe vreemdgaan zijn: wat is het precies?

Denk je aan vreemdgaan, dan denk je vaak geheime afspraakjes, verborgen berichten en stiekeme seks. Maar dat grijze gebied vooraf is (soms) ook wel degelijk foute boel.

Leestijd: 2 minuten

Micro-cheating

Datingexperts spreken dan van micro-cheating, ofwel een vorm van vreemdgaan die wordt omschreven als ‘a series of seemingly small actions that indicate a person is emotionally or physically focused on someone outside their relationship’. Psychologe en dating coach Toni Coleman legt uit aan Sheknows:Micro-cheating is eigenlijk alles dat over de grens van een gezonde relatie en bijbehorende afspraken gaat, maar stopt waar mensen een fysieke relatie aangaan.”

Je bindt je aan een ander zonder ‘officieel’ de regels van ‘het vreemdgaan’ te overtreden: “Dit kan zijn door stiekem te chatten via social media, zijn of haar naam te verbergen in je telefoon of wanneer je doet alsof je huidige relatie niets voorstelt.”

Hoe herken je het?

Omdat het grijs gebied is, kan deze vorm van vreemdgaan moeilijk te detecteren zijn. Toch zijn er wel een paar signalen waar je op kunt letten; als je partner zijn of haar gsm altijd bij zich houdt en verbergt of opvallend vaker op zijn telefoon zit, kan dit een teken zijn volgens Coleman. Een ander teken kan zijn dat je partner plots nieuwe interesses ontwikkelt die voor je gevoel zomaar uit de lucht komen vallen. “Veranderingen in routines of wanneer je partner opeens obsessief vaak naar de sportschool gaat kunnen tekenen zijn dat er iets aan de hand is”, licht relatietherapeute Lauren Dummit toe.

Ook Thought Catalog kwam tot een lijst van 33 dingen die op micro-cheating zouden kunnen wijzen. Waaronder een ontmoeting met een andere vrouw voor een etentje of een drankje en erop aandringen dat het werkgerelateerd is wanneer om context wordt gevraagd wordt door de partner (en dat is het niet). Of: emotioneel naar iemand anders uitwijken dan de partner omdat hij of zij hunkert naar de reactie die hij of zij denkt alleen van dat persoon te kunnen krijgen.

Maar vaak heeft elke relatie zijn eigen grenzen over wat wel en niet acceptabel is. Het belangrijkste is dat je partner zich bewust is van je grenzen en ermee instemt. Als hij of zij zich buiten de afgesproken grenzen begeeft, vormt dit een verraad van vertrouwen door je partner. Je kunt het micro-cheating noemen of iets anders, maar als het vertrouwen eenmaal weg is, kan het moeilijk zijn om dat te herstellen.

Wat te doen bij vermoedens?

Verdenk je je partner van micro-cheating? Onthoud dat je onderbuikgevoel vaak ergens vandaan komt. Bespreek daarom rustig en objectief wat je voelt. Laat weten dat je bepaald gedrag van je partner niet fijn vindt en vraag of er een reden is dat er geheimzinnig wordt gedaan. Kom er samen achter of er misschien iets ontbreekt in jullie huidige relatie en zoek uit hoe je daar aan kan werken.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022