verlies partner

Waarom ouderen soms vlak na het verlies van hun partner ook overlijden

Het lot van elke liefde: op een dag sta je er plots alleen voor. Vooral bij ouderen komt het vaak voor dat na het overlijden van hun partner, zij ook sterven. Hoe komt dat?

Leestijd: 2 minuten

Verlies partner

Het verlies van een echtgenoot kan verwoestend zijn, of het overlijden nu plotseling komt of na een lange ziekte. De ene dag is iemand getrouwd, de volgende dag kan het persoon alleen en rouwend zijn. Tussen de intense emoties, de veranderingen in levensstijl en de vele praktische overwegingen die met het verlies van de partner gepaard gaan, voelt iemand zich waarschijnlijk overweldigd en angstig over de toekomst.

Daarmee heb je tijdelijk een hoger risico om te sterven. Dit wordt ook wel het gebrokenhartsyndroom genoemd; dat je kunt sterven aan een gebroken hart, klopt dus écht. Dat wees een Deense studie uit die van 1995 tot 2014 bijna een miljoen Denen onderzochten. Zeker in de eerst twee weken kan het overlijden van de partner boezemfibrilleren veroorzaken, een hartritmestoornis met ernstige gevolgen, zoals een beroerte, hartaanval of herseninfarct tot gevolg.

Lees ook
Veerkrachtig omgaan met verlies >

Eerste jaar verslapping hartspier

Zeker een jaar kampen weduwnaars met een verhoogd risico op zo’n hartritmestoornis in vergelijking met mensen die niet zo’n trauma hebben meegemaakt, zo luidt de conclusie van de onderzoekers. Zeker als het ouderen betreft; hoe langer twee mensen een koppel zijn, hoe groter de kans dat de één het niet lang trekt zonder de ander. Hoogleraar genetische cardiologie Paul Volders vertelt aan de Volkskrant dat extreme emoties als angst, rouw of paniek een tijdelijke verzwakking of zelfs verlamming van de hartspier kunnen veroorzaken, en dat vooral vrouwen daar gevoelig voor zijn.

Geen erkenning

Een medicijn bestaat niet. De enige remedie is praten, en dat kan lastig zijn bij ouderen. Daarbij krijgt een bejaarde partner veelal bemoedigingen als: “Je mag toch dankbaar zijn voor de tijd”, of: “het was natuurlijk te verwachten”. Zo krijgen ze het gevoel dat ze niet mogen rouwen. Hun verdriet wordt niet erkend, hoewel ze evengoed hun partner hebben verloren.

Rouwen is een vreselijke opgave, maar het is belangrijk om dus te zorgen dat het verdriet hoe dan ook erkend wordt. Ga je zelf door een rouwende periode, onthoud dat je mensen om je heen hebt. Mensen van wie je houdt, maar ook psychologische hulp en rouwexperts. Gun jezelf de hulp en de tijd.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024