wintercoating

Let op voor ‘wintercoating’, een gevaarlijke nieuwe trend in datingland

Seksualiteit en financiën zijn een vreemd en onwaarschijnlijk koppel. En toch vormen ze de kern van wintercoating, een nieuwe liefdespraktijk die in opkomst is nu de portemonnee het wat moeilijker krijgt.

Leestijd: 2 minuten

Inflatie heeft niet alleen gevolgen voor onze persoonlijke financiën. Nu persoonlijke budgetten onder druk komen te staan, hebben sommige alleenstaande mannen en vrouwen een manier gevonden om zich uit die situatie te redden. Ze proberen namelijk opnieuw contact te leggen met exen om nadien het gedrag van de koekoek na te bootsen, die leeft op de rug van een andere vogel. Met die vergelijking introduceren we wintercoating, een nieuwe maar giftige trend in de liefde.

Wat is wintercoating?

Dating apps onthullen vaak nieuw gedrag. Zo ook Inner Circle, die een praktijk aan het licht bracht die aan populariteit heeft gewonnen sinds het begin van de economische crisis: wintercoating. De term kan losjes worden vertaald als een extra laagje ‘kleding’ in de winter. Het uitgangspunt bestaat erin om aan het begin van de winter weer contact te zoeken met een ex, om zo het slechte seizoen niet alleen door te brengen en je uitgaven te beperken – of zelfs te leven van de financiën van de ander. Deze egoïstische aanpak is bovendien van korte duur, want na enkele maanden is het liefdesverhaal voor de wintercoater alweer uitverteld.

Wat zijn de risico’s van wintercoating?

Deze praktijk moet worden toegelicht, en met name de negatieve effecten ervan. De benaderde persoon moet zich eerst en vooral afvragen waarom de ex plots terugkomt, want wintercoating houdt een aanzienlijk risico in. De wintercoater maakt dit seizoen gebruik van de zwakheden van zijn of haar partner, of van nog resterende gevoelens. Voor de wintercoater zijn de voordelen tweeledig: ‘living on the edge’, om de populaire uitdrukking te gebruiken, en niet alleen zijn tijdens de wintermaanden. Als het warme weer eenmaal terugkeert, krijgt de wintercoater ook zijn of haar vrijheid terug. De gevolgen voor degenen die in hun val lopen, zijn eenvoudig te raden: de persoon wordt opnieuw aan de kant geschoven. Door de wintercoater wordt hij of zij dus als een eenvoudige winterjas beschouwd”, verklaart Marie-Claire Thomas, seksuologe en relatiespecialiste.

Hoe voorkom je dat je in de val van wintercoating trapt?

Allereerst is het goed om dit percentage te onthouden: 71%. Dat is namelijk het gefaalde relaties dat de app bij de ondervraagden – die hun ex weer besloten te vertrouwen – heeft vastgesteld. Maar waar moet je dan op letten voordat je je relatie hernieuwt met een ex die je opnieuw aandacht geeft? “Er bestaat geen 100% doeltreffend advies om mislukking te voorkomen, want in de liefde is dat altijd mogelijk“, legt Marie-Claire Thomas uit. “Maar een paar kleine tips kunnen je helpen om waakzaam te blijven. Ten eerste voer je best eens een openhartige discussie onder vier ogen. Dat is immers de ideale gelegenheid om de bedoelingen te achterhalen van de persoon. Maar mijn belangrijkste advies is om het wat rustiger aan te doen en de tijd te nemen. Begin de relatie vanaf het begin, met het verleidingsspel. Normaal gesproken zul je snel zien of je ex ermee instemt om de tijd te nemen, of dat hij of zij haast heeft om opnieuw in een relatie te springen. In het laatste geval sta je tegenover een wintercoater. Loop weg, tenzij je natuurlijk ook dat soort seizoensgebonden relaties wilt.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld bovenaan © Shutterstock


© Fiftyandme 2023