getuigenissen seks

Getuigenissen: kan seks echt opwindender zijn op je 50ste dan op je 30ste?

De overtuiging dat seksueel verlangen afneemt met de leeftijd is totaal onwaar! In het kader van de campagne “Silver Sex” van We-Vibe (specialist in seksspeeltjes voor koppels) delen seksuologen en gepensioneerden van over de hele wereld hun ervaringen en meningen… en geven ons zelfs advies voor een bevredigender seksleven!

Leestijd: 3 minuten

Seks is niet alleen voor jongeren

Schokt een grijsharig stel dat seks heeft je? In ieder geval geven de zeer zeldzame seksscènes tussen senioren op televisie ons een deel van het antwoord… Oudere mensen hebben echter nog steeds seksuele behoeften, en ze halen er nog steeds veel voldoening en plezier uit.

Uit een recent internationaal onderzoek* bleek dat 48 procent van de respondenten denkt dat seksueel verlangen afneemt met de leeftijd. Maar als we wat dieper graven met een zelfbeoordeling van hun eigen libido, gaven 55-plussers zichzelf een gemiddelde score van 6,02, vergeleken met 6,46 voor alle leeftijdsgroepen samen. Dat zegt dus al genoeg.

“Liefde en libido sterven niet met de leeftijd,” legt Johanna Rief, Sexual Empowerment Manager bij We-Vibe, uit. Door middel van getuigenissen “doorbreekt de Silver Sex-campagne taboes en moedigt alle mensen aan nieuwe manieren te vinden om hun seksualiteit te beleven zonder schaamte of verlegenheid en ongeacht hun leeftijd”.

Seks op je 50e: 4 tips voor een bevredigend seksleven

1. Verander je definitie van seks

Het is waar dat seks kan veranderen met de leeftijd. Maar het is ook een kans om los te komen van onze klassieke definitie van seks en nieuwe dingen te proberen. Vaak herontdekken we nieuwe voorkeuren, nieuwe erogene zones en een andere band met onze partner.

“Denk niet aan hoe seks vroeger voor je was, want je zult niet teruggaan naar je twintiger jaren,” zegt Joan Price, een auteur die gespecialiseerd is in seniorenseksualiteit. “Maak er in plaats daarvan een reis van, een verkenning, om uit te vinden wat nu voor jou werkt. Zoek uit wat je nu, op jouw leeftijd, plezier, opwinding en orgasmes geeft.”

2. Maak je geen zorgen over je uiterlijk!

We kunnen allemaal supporters worden van de body positivity movement. In feite speelt uiterlijk geen grote rol bij seks. Als je je goed voelt over je lichaam, kun je veel meer genieten van intimiteit met een partner. De meeste ouderen zeggen dat seks plezieriger en informeler is omdat zij zich niet zo druk maken over hun uiterlijk. Zij vertrouwen ook toe dat zij wensten dat zij het zelfvertrouwen hadden gehad om zich goed te voelen over hun lichaam toen zij jong waren, ongeacht de sociale druk en schoonheidsidealen.

3. Het draait allemaal om communicatie

Communicatie is de sleutel tot een goede relatie en goede seks. Het is even belangrijk om te luisteren als om je eigen verlangens en wensen kenbaar te maken. Zelfs in een langdurige relatie is het belangrijk om je partner te laten weten dat sommige aanrakingen die vroeger werkten, nu niet meer zo goed werken. Dit is een kans om nieuwe dingen te proberen.

4. Kwaliteit voor kwantiteit

Natuurlijk, seksualiteit verandert met de tijd. Het seksueel verlangen kan bijvoorbeeld afnemen, het kan langer duren voor de opwinding is opgebouwd, of de reacties op bepaalde stimuli kunnen veranderen. Het lichaam reageert echter nog steeds op aanraking en het is vaak al voldoende om gewoon te beginnen met jezelf te strelen om het verlangen en de drang op te wekken. Ondanks deze veranderingen mag seksualiteit op oudere leeftijd niet worden verwaarloosd, want naast het gevoel van welzijn dat het met zich meebrengt, zijn er ook veel gezondheidsvoordelen verbonden aan seksueel actief blijven. Seks verbetert onder andere de stemming, helpt depressies te bestrijden, versterkt het immuunsysteem en helpt pijn te verlichten. Dr. Gilbert Bou Jaoudé concludeert: “Naarmate we ouder worden, zijn we meer gericht op de gewaarwordingen en emoties die we ervaren. We genieten beter van het moment en zijn minder gericht op seksuele prestaties. Seks is niet langer een sportief moment, maar een emotioneel moment. De sensaties en emoties zijn soms nog beter.

Meer getuigenissen en advies op we-vibe.com/fr/silversex

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld ©  Shutterstock


© Fiftyandme 2022