invloed menopauze libido

Welke invloed heeft de menopauze op je libido?

Opvliegers, stemmingswisselingen, overmatig zweten, hartkloppingen, vaginale droogheid… Voor veel vrouwen is de menopauze geen pretje. Al deze fysieke en psychologische veranderingen kunnen een invloed hebben op je libido.

Leestijd: 3 minuten

Is er iemand die met plezier door de menopauze gaat? De lichamelijke ongemakken die gepaard gaan met deze periode, zijn immers niet te onderschatten: van opvliegers tot hartkloppingen, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtsproblemen, urineverlies, rode huid, haaruitval, gewichtstoename, stemmingswisselingen en zelfs angst en prikkelbaarheid. Door al deze veranderingen ervaren vrouwen soms een daling van hun libido. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

Niet alle vrouwen ervaren dezelfde zorgen op hetzelfde moment. De menopauze treedt over het algemeen op tussen de 45 en 55 jaar. De ene vrouw heeft alleen last van opvliegers, terwijl de andere vrouw een opstapeling van ongemakken ervaart. Slechts 10% van de vrouwen heeft echt last van de gevolgen van hormonale veranderingen. Dankzij hormoontherapie is het zelfs mogelijk om geen klachten te hebben en de menopauze met een glimlach door te komen. Maar let op: deze behandeling moet je met je arts bespreken, want er zijn risico’s aan verbonden.

Oplossingen om je libido op te krikken

Fysieke factoren

Al het plezier dat de menopauze met zich meebrengt, houdt hier niet op. Als klap op de vuurpijl, wordt het intieme functioneren verstoord. De vaginawanden worden dunner en verliezen hun elasticiteit. Wanneer je seksueel opgewonden raakt, zetten je bloedvaten uit. De afscheiding van vocht wordt dan gestimuleerd, maar die vaginale smering wordt tijdens de overgang minder en trager. Bovendien worden de binnenste schaamlippen minder stevig. Het goede nieuws is dat ze wel even gevoelig blijven, net zoals de clitoris. Je kan dus nog steeds hetzelfde genot ervaren! Als de samentrekkingen tijdens het orgasme toch minder sterk zijn, worden ze meestal niet als zodanig ervaren en veel vrouwen zeggen dat hun orgasmes identiek zijn aan die van toen ze jonger waren. Ook degenen die multi-orgastisch zijn, behouden dit prachtige vermogen!

Toch ervaren veel vrouwen tijdens de menopauze een verlies van hun libido en genot. Vrouwen die de leeftijd van 50 of 60 bereiken, hebben vaak minder of helemaal geen zin meer in seks. Lichamelijke oorzaken zoals vermoeidheid, opvliegers of gewrichtspijn kunnen ervoor zorgen dat vrouwen de armen van Morpheus verkiezen boven die van hun partner. Vaginale veranderingen kunnen ook ongemak en pijn veroorzaken, waardoor het verlangen vermindert. Gelukkig kan een ongemak zoals vaginale droogheid verholpen worden met glijmiddelen in de vorm van gels, zalven of crèmes.

Psychologische factoren

De vermindering van het libido kan ook met psychologische factoren te maken hebben. De menopauze is niet de enige boosdoener, ook de moeilijkheid om te accepteren dat je niet langer in staat bent om kinderen te baren en moeder te worden, kan een oorzaak zijn. Huisvrouwen hebben het hier moeilijker mee en zijn vaker depressief in tegenstelling tot vrouwen die ervoor hebben gekozen om actief te zijn op de arbeidsmarkt. Naast de menopauze, kan ook gewoon het feit dat je ouder wordt, de oorzaak zijn van het verlies van je libido. Het is niet makkelijk voor vrouwen om met rimpels en grijze haren om te gaan in een maatschappij die zoveel waarde hecht aan de jeugd. Je verliest je zelfvertrouwen, je twijfelt aan je verleidelijkheid, je wordt depressief en je verlangen verdwijnt. Relatieproblemen kunnen ook het seksleven verstoren en sommige vrouwen gebruiken de menopauze als excuus om niet meer te genieten van intieme momenten met hun partner.

De menopauze brengt grote veranderingen met zich mee, maar deze zijn niet onoverkomelijk. Er bestaan medische behandelingen , die je helpen je kleine en grote zorgen te overwinnen. Vooral aan jezelf werken, alleen of met een therapeut, kan je helpen om de psychologische gevolgen van deze veranderingen te boven te komen en te genieten van een bevredigend seksleven.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024