tantra relatie

Tantrisme: waarom tantra oefeningen je rustige relatie kan boosten

In je vijftiger jaren kan het leven als koppel een lange (te) rustige rivier zijn. Met een seksualiteit die nauwelijks vol verrassingen zit. Wat als tantrisme je zou kunnen helpen een nieuw liefdesleven te vinden?

Leestijd: 2 minuten

Wat als op je vijftigste de tijd is gekomen om je relatie een boost te geven? Om je relatie, vaak afgestompt door de jaren heen, te herontdekken. Deze vraag verklaart wellicht het succes van het tantra bij mensen in een relatie die besloten zichzelf terug te vinden.

Tantra in het kort

Het tantrisme is ontstaan uit het Hindoeïsme en het Taoïsme en is overgenomen door het Boeddhisme om materie en geest te verenigen en een geheel te vormen. De leer maakt het mogelijk een harmonieus niveau van seksualiteit te bereiken binnen het paar. Tantrisme wordt eenvoudigweg gedefinieerd als de kunst van het beleven van de eigen seksualiteit met het ontwaken van de verlangens van de ander. Zoals seksuologe Marie Sterling uitlegt: “Tantrisme gaat niet alleen over seks, maar ook over spiritualiteit, wat een essentiële aanvulling is. De vrouw en de man gaan in gemeenschap dankzij de zintuigen die met het tantrisme worden gealarmeerd. Om elkaar te vinden, om verlangens en verwachtingen te delen en, tenslotte, harmonie te bereiken.”

De voordelen van Tantrisme

Hoe laat je een nieuwe relatie kennismaken met tantra en de voordelen ervan? Marie Sterling, seksuologe, antwoordt: “Laten we de negatieve clichés vergeten die aan tantra verbonden zijn en die door bepaalde rubrieksadvertenties en pornosites worden gegenereerd. Bij tantrische seks is het doel voor het paar het zoeken naar zintuiglijke en lichamelijke extase. En niet het zoeken naar genot alleen, dat ontbreekt als men wil terugkeren naar de oorsprong. Bij tantra is er geen behoefte aan seksuele prestaties. De vereniging van de partners is bedoeld om een wederzijdse band tot stand te brengen. Elkaars verwachtingen ontdekken en waarmaken. Het luisteren dat soms ontbreekt bij klassieke seksuele relaties, die te vaak slordig en dus onbevredigend zijn. Tantrische seks maakt het ook mogelijk zich te bevrijden van stress of angst. Dit zijn de gebruikelijke obstakels voor een plezierig libido.

En in de praktijk?

Het begint allemaal met het creëren van een aangename omgeving. Met voldoende tijd voor jezelf, met de gsm uitgeschakeld. Omdat bij deze oefening alle zintuigen betrokken zijn, kun je ook verstuivers met essentiële olie gebruiken en achtergrondmuziek gebruiken. Voor Marie Sterling: “Tantra seks is in de eerste plaats een voorbereiding op het beleven van een uniek moment, samen gedeeld. Om te genieten van een moment van delen, van lichamelijke en zintuiglijke samensmelting. Naaktheid is meestal de regel, maar partners kunnen kiezen voor losse kleding die gaandeweg wordt uitgetrokken. De partners nemen plaats op het bed, gezicht naar gezicht, om elkaar in de ogen te kijken. Dan kussen, strelen en masseren ze elkaar sensueel. Van voorspel tot penetratie. Het ideaal is om het orgasme zo lang mogelijk uit te stellen om het meeste uit de gemeenschap te halen. En als de eerste poging niet voldoet, wees dan gerust. Tantrische seks wordt pas echt ervaren met oefening. Het gaat erom elkaars verwachtingen te ontdekken en medeplichtigheid in het paar (opnieuw) op te bouwen.”

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024