essentiële oliën

Essentiële oliën: wat zijn het en hoe gebruik je ze?

Essentiële oliën zijn populair. Kijk in een willekeurig huis om je heen en je ziet een aromadiffuser staan. Tja, wie houdt er nu niet van een lekker geurtje? Wil je echter meer halen uit het gebruik van essentiële oliën dan een aangename geur, bekijk dan ons lijstje van meest populaire oliën en waarvoor je ze gebruikt. 

Leestijd: 3 minuten

Wat zijn essentiële oliën? 

Essentiële of etherische oliën zijn vluchtige, natuurlijke en complexe verbindingen. De naam ‘essentiële oliën’ dankt het aan de kenmerkende sterke geur of essentie van de betreffende plant. De oliën bevatten voornamelijk vluchtige koolwaterstoffen die worden verkregen uit diverse delen van de plant door middel van destillatie of expressie in het geval van citrusvruchten. 

Vanwege de geconcentreerde samenstelling zijn huisdieren gevoeliger voor de sterke geuren van de olie. Sommige oliën kunnen giftig zijn voor je kat en hond aangezien ze een ander stofwisselingsproces hebben. Let hier dus zeker bij op. Verder is het ook voor je eigen gezondheid belangrijk de dosering te respecteren aangezien een overdosis tot vergiftiging kan leiden.

Maar gebruik je de essentiële oliën op een correcte manier, dan hebben ze doeltreffende eigenschappen:

Tea tree olie 

De aboriginals in Australië maakten al gebruik van de genezende werking van de tea tree bladeren. Zo werden de bladeren verpulverd en vermengd met leem. Vervolgens werd de huid hiermee ingepakt om huidaandoeningen en ontstekingen te behandelen. De tea tree of melaleuca alterniflora groeit enkel op het Australische continent en wordt naast de productie van de olie ook gekweekt voor zijn mooie bloemen. De naam ‘theeboom’ komt waarschijnlijk van James Cook die de vermoedde dat bij het koken van de bladeren de Aboriginals thee aan het maken waren. 

Je kan de essentiële olie gebruiken op de huid tegen acne, huidinfecties en schimmels. De olie help tegen de pijn en zorgt voor een snellere genezing van de huid. Je kan ook enkele druppels toevoegen aan je badwater wanneer je last hebt van griep of vermoeidheid (maximaal 6 druppels in een vol bad). Of doe wat thee tree olie in een aromadifuser voor verlichting bij sinusitis en neus- en keelinfecties.

Pepermunt 

De muntfamilie is zeer uitgebreid, maar pepermunt is bij uitstek de bekendste. Het is een kruising tussen spearmint en waterpunt. De frisse, scherpe geur van pepermunt stimuleert de hersenen met als gevolg een oppeppend effect en betere concentratie. De belangrijkste verbinding in pepermunt, die het ook de karakteriserende frisse en sterke geur geeft, is menthol. Menthol werkt verkoelend, krampstillend en pijnverdovend. De plant wordt dan ook vaak gebruikt voor ontspanning van de maag en darmen. Zo worden pepermunt thee en olie ook gebruikt ter bestrijding van misselijkheid en braken tijdens een zwangerschap of chemokuur. 

Lees ook
PRP: een natuurlijk alternatief voor anti-rimpel injecties? >

Lavendel 

Lavendel groeit rond de Middelandse Zee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Romeinen en Grieken reeds gebruik maakten van de plant om kamers te ontsmetten en beter te laten ruiken. Daarnaast werden de bloemen toegevoegd aan het badwater voor een lekkere geur. Lavendel is een zeer veelzijdige olie en kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Het activeert het parasympatisch gedeelte van het zenuwstelsel waardoor het een lichamelijke en psychisch ontspannende en kalmerende werking heeft. Voeg enkele druppels lavendel toe aan de aromaverdamper voor reiniging en verfrissing van de ruimte. Een lavendelbad werkt ontspannend en bevorderd de slaap (gebruik maximaal 10 druppels in een vol bad). 

Rozen

Essentiële olie op basis van rozen wordt verkregen door stoomdestillatie van rozen. Voor 1 liter olie zijn er 3000 tot 10.000 kilo bloemen nodig. Het bijproduct van dit proces, namelijk rozenwater, wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten. De olie heeft een zeer intense en typische geur en wordt verwerkt in verfijnde, dure parfums. Naast het gebruik in parfums vanwege de lekkere geur, werkt roos zuiverend en kalmerend. Rozenolie is dan ook doeltreffend in de huidverzorging voor alle soorten huidtypes en kan zelfs bij baby’s gebruikt worden. Verder werkt als een natuurlijk afrodisiacum, voeg dus snel enkele druppeltjes toe aan een diffuser of een warm bad… 

Basilicum 

Basilicum of koningskruid komt oorspronkelijk uit India, waarna het verschoven is naar het Middellandse zeegebied en vervolgens verwilderd. De Romeinen gebruikten het kruid in de keuken, wat vandaag de dag nog steeds merkbaar is in klassieke Italiaanse gerechten, maar ook als geneesmiddel. In de aromatherapie wordt basilicum namelijk gebruikt voor ontspanning van lichaam en geest. Verder werkt basilicum ontstoppend op het bekkengebied en is het dus ideaal bij verlichting van pijnlijke menstruatieklachten en andere baarmoederproblemen. Let op, te hoge dosissen van basilicum kunnen leiden tot spanning en hoofdpijn. 

Citroen 

Velen onder ons zullen wel eens het trucje van een glas warm water met citroen uitgeprobeerd hebben voor een goede spijsvertering. Naast betere vertering zorgt het hoge gehalte aan vitamine C voor een sterk immuunsysteem en stabiele bloeddruk. Citroenolie daarentegen bevat geen vitamine C, maar heeft wel andere goede eigenschappen. Citroenolie werkt anti-bacterieel (denk aan al de schoonmaakproducten met citroengeur), stimulerend en verhelderend. Zo zou het verdampen van citroen kunnen helpen bij het studeren. Citroenolie wordt ook regelmatig toegevoegd aan huidverzorgingsproducten vanwege zijn goede werking bij een vette of acne gevoelige huid. 

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld ©  Shutterstock


© Fiftyandme 2024