problemen seksualiteit

Veelvoorkomende problemen in de seksualiteit bij 50-plussers

Mensen van vijftig jaar en ouder kunnen prima een actief seksleven hebben. Maar intimiteit kan soms worden belemmerd door bepaalde factoren die van invloed zijn op het libido van een van de partners. Wat zijn dat?

Leestijd: 3 minuten

In tegenstelling tot vorige generaties is praten over seksualiteit niet langer een taboe voor 50-jarigen. Met de verbetering van de medische technieken blijft de liefde bedrijven mogelijk tot ver in het leven. Maar er zijn dingen die het genot in de weg kunnen staan; een daling van het libido die veel verschillende oorzaken kan hebben. Enkele kleine problemen die zich kunnen voordoen bij seksualiteit:

Een slecht zelfbeeld

Naast lichamelijke problemen of problemen in verband met bepaalde ziekten, is een van de grootste obstakels voor een geslaagde seksualiteit, zo niet het eerste, het zelfbeeld. We kunnen het weerspiegelen aan onze partner; zal ik met mijn halve eeuw oud een man (of een vrouw) nog kunnen verleiden, lust opwekken? Angstwekkende vragen die de zin in seks kunnen vertragen of zelfs stoppen. En geïllustreerd door deze percentages: zo’n 80% van de vrouwen en 60% van de mannen zijn niet tevreden met hun lichaam en vinden dat ze daardoor minder begeerlijk zijn. Tot het punt waar het de wens voor intieme relaties met hun partner beïnvloedt. Om dit te verhelpen is een goede communicatie van essentieel belang. Met hem, met haar. Om jezelf gerust te stellen, het vertrouwen in je lichaam en je verleidingskracht te herwinnen.

Zorgen in verband met de menopauze

Vrouwen boven de 50 worden ook geconfronteerd met bepaalde problemen die verband houden met het begin van de menopauze. Een belangrijke periode in haar leven die een rol speelt in haar verlangen, of zelfs de afwezigheid ervan. Een groot deel van de problemen in verband met haar seksualiteit zijn van hormonale oorsprong. Een gebrek aan oestrogeen dat belangrijk is voor de gezondheid van de vagina, kan leiden tot droogheid van de vaginawanden (bij meer dan 20% van de vrouwen in de menopauze) en irritatie. Al deze factoren maken geslachtsgemeenschap pijnlijk. De verleiding om ze te vermijden om lijden te vermijden is groot. Een daling van het oestrogeenniveau veroorzaakt ook symptomen die welbekend zijn bij vrouwen in de menopauze, zoals opvliegers, prikkelbaarheid, nachtelijk zweten… Niet bepaald wat je nodig hebt om je aantrekkelijk te voelen en op een bevredigende manier de liefde te bedrijven. Testosteron is ook aanwezig bij vrouwen, maar in kleinere hoeveelheden dan bij mannen, en speelt ook een rol bij het vrouwelijk libido. Een daling van het testosterongehalte leidt tot een afname van het verlangen.

Erectiestoornissen bij mannen

Vrouwen zijn niet de enigen die seksuele problemen ondervinden. Vanaf de veertig kan erectiestoornis optreden. En dat vertraagt of zelfs stopt de mannelijke seksuele activiteit. Een aandoening die 50% van de mannelijke bevolking tussen 40 en 75 jaar treft. Het kan worden gedefinieerd als het frequente of permanente onvermogen om een erectie te krijgen en te behouden die voldoende is om de penetratie mogelijk te maken. De oorzaken zijn veelvoudig. Het kan het gevolg zijn van diabetes, hypertensie, prostaatkanker of hormonale stoornissen. Om nog maar te zwijgen van de twee vijanden van een succesvolle seksualiteit: tabak en alcohol. Wat de vrouw betreft, kan een medisch consult leiden tot een verbetering van de geconstateerde kwalen. Er bestaan behandelingen die 90% van de dyserectie kunnen oplossen. Maar ze zijn alleen echt effectief als een gezonde levensstijl wordt gevolgd. Sport, beweging en gezonde voeding. Zoals de keuze van voedingsmiddelen die magnesium en eiwitten bevatten, twee elementen die een positieve rol spelen voor een goed libido.

Depressie en stress, de vijanden van het libido

Ieder van ons heeft het al meegemaakt, tijdens een dipje in het leven is het verlangen naar seksuele relaties ver te zoeken. Integendeel zelfs. Zowel bij vrouwen als bij mannen speelt stress een belangrijke rol bij de afname van het libido. Waarom is dat? Laten we niet vergeten dat begeerte sterk verbonden is met de productie van hormonen. De productie ervan is sterk verminderd in geval van depressie of een toestand van diepe en langdurige stress. Het is dus noodzakelijk de oorzaken van de depressie aan te pakken alvorens te trachten een bevredigend libido te herstellen. Ook hier is de hulp van een specialist onontbeerlijk. Ook mag niet worden vergeten dat de antidepressiva die vaak worden voorgeschreven, stoffen bevatten met negatieve effecten op het libido. Dit geldt met name voor selectieve serotonineheropnameremmers of SSRI’s. Het effect voorkomt of vertraagt de ejaculatie. Bij vrouwen veroorzaken depressies en de daarmee gepaard gaande geneesmiddelen over het algemeen een afname van het verlangen en de opwindbaarheid en vooral moeilijkheden om tot een orgasme te komen (of anorgasmie).

Maar er zijn oplossingen

Het is belangrijk te onthouden dat deze problemen die de seksualiteit van vijftigjarigen vertragen of zelfs stoppen, geen definitieve belemmeringen zijn. Ze moeten geen einde maken aan je verlangens, je menselijke verlangens. Er bestaan veel oplossingen, zowel medische als psychologische, om je libido en seksuele praktijken weer op de rails te krijgen. Weet hoe je met dit seksuele dipje om kunt gaan, laat het los om het te accepteren. Met de hulp van een erkend seksuoloog, of met koppeltherapie. Een afname in verlangen is zeker geen fataliteit.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024