orgasme faken

Waarom faken veel vrouwen een orgasme?

Veel vrouwen simuleren hun orgasmes. Waarom doen ze dat? En is het per se negatief? 

Leestijd: 2 minuten

Welke vrouw heeft nooit gedaan alsof ze klaarkwam? Als we het Canadese onderzoek Beliefs About Gender Predict Faking Orgasm in Heterosexual Women uit 2019 mogen geloven, heeft niet minder dan 77% van alle vrouwen ooit een orgasme gefaket. Is dat erg? Is het nadelig voor zij die het doen? Jammer voor de partners die het ‘ondergaan’? Faken vrouwen omdat ze zich overgecontroleerd voelen of hun lichaam niet kennen? Merk op: vrouwen zijn hierin niet alleen! Ook 20 tot 30% van de mannen geeft toe ooit gefaket te hebben. Is doen alsof in bed een vorm van verraad of manipulatie? Toegegeven: faken heeft een slechte reputatie. In definities krijgt het een negatieve omschrijving, met de nadruk op bedrog: “Faken is een toestand of gevoel nabootsen, doen alsof, meestal om iemand te misleiden”. 

Niet-feministisch bedrog

Een orgasme simuleren kan gerechtvaardigd worden door het feit dat je je partner wil vleien en doen geloven dat hij de allerbeste minnaar is, waarbij je je eigen gevoelens negeert. Uit het hogergenoemde onderzoek van de Canadese universiteit bleek dat vrouwen die vaker een orgasme faken, er de minst feministische opvattingen op nahouden. Ze geloven dat mannen superieur zijn en een orgasme nodig hebben om zich bevredigd te voelen! Ze willen klaarkomen (of doen alsof ze klaarkomen) om het orgasme van hun partner te vergemakkelijken en hun mannelijkheid te vleien – vanuit het idee dat een opgewonden vrouw opwindend is voor een man. Hun eigen genot vinden ze minder belangrijk dan dat van hun mannelijke partner.

Maar vrouwen faken ook om tal van andere redenen (2). Sommigen doen het om de ander te laten geloven dat ze een vrouw van deze tijd zijn, geëmancipeerd, erotisch, heel bewust van hun lichaam. Ze streven naar één heilig doel: klaarkomen. Anderen doen het uit angst abnormaal te zijn of niet te zijn zoals alle andere vrouwen, die uiteraard altijd klaarkomen bij seks (dat denken ze althans). Nog anderen faken omdat ze zich niet op hun gemak voelen of omdat ze niet weten wat totale overgave is – nochtans cruciaal voor een orgasme. Of omdat ze sneller van een saaie of teleurstellende vrijpartij willen verlost zijn … 

Al die verklaringen pleiten nauwelijks in het voordeel van neporgasmes. Maar faken is niet alléén maar negatief. Waarom? Dat lees je in het volledige artikel de eindejaarseditie van Fifty & Me, die nu in de winkel ligt (of abonneer).

 

1 Beliefs About Gender Predict Faking Orgasm in Heterosexual Women, studie van Emily A. Harris, Matthew J. Hornsey, Hannah F. Larsen en Fiona Kate Barlow, gepubliceerd in juli 2019 in Archives of Sexual Behavior.

2 The faking orgasm scale for women: psychometric properties, studie van Erin B Cooper, Allan Fenigstein, Robert L Fauber gepubliceerd in 2014 in Archives of Sexual Behavior.


© Fiftyandme 2024