minder plezier seks

Waarom hebben vrouwen vaak minder plezier in seks dan mannen?

Een nieuwe enquête bevestigt de ongelijkheid van plezier tussen mannen en vrouwen. Waarom is dat zo? En wat kan er aan gedaan worden?

Leestijd: 3 minuten

Mannen komen vaker en gemakkelijker klaar dan vrouwen! Deze (trieste) realiteit werd zopas nog eens geëvalueerd door een internationaal onderzoek bij 14.500 mensen, uitgevoerd door We-Vibe, de bekende specialist in seksspeeltjes voor koppels: 48,6% van de mannen in 17 verschillende landen – België werd niet ondervraagd – zegt dat ze “altijd” tot een orgasme komen tijdens penetrerende seks, terwijl slechts 20,3% van de vrouwen dat doet.

Deze resultaten bevestigen die van wetenschappelijke studies over dit onderwerp. We vermelden hier alleen het onderzoek dat in 2018 werd gepubliceerd in de Archives of Sexual Behavior (1). Op basis van de antwoorden van 52.588 mensen tussen 18 en 59 jaar, wordt vastgesteld dat 95% van de hetero-mannen “vaak of altijd” een orgasme heeft, tegenover 65% van de hetero-vrouwen… Het verschil bedraagt hier 30%.

Waarom hebben vrouwen minder orgasmes?

Dit trieste feit heeft zelfs een naam gekregen: de orgasmekloof. Het kan worden verklaard door vele elementen, zowel historisch en cultureel als relationeel, persoonlijk en fysiologisch. Wij erven een patriarchaal verleden waarin mannen zich seksualiteit en de geneugten daarvan toe-eigenden. Van vrouwen daarentegen werd verwacht dat zij trouwe echtgenotes waren, toegewijde moeders en, bovenal, geen minnaars die genoten van erotische genoegens. Feministische strijd en de seksuele revolutie hebben deze voorouderlijke visies tenietgedaan, maar we erven nog steeds een zeer fallocentrische seksualiteit die voorrang geeft aan coïtus. Al te vaak wordt de intieme relatie nog gereduceerd tot penetratie of is er te veel op gericht.

In het derde millennium gelooft ongeveer 30% van de heteroseksuele mannen nog steeds dat vaginale penetratie de beste manier is om een vrouw tot het toppunt van genot te brengen. Maar dat is niet het geval: slechts één op de vier vrouwen – 18,4% om precies te zijn – bereikt na gemiddeld twaalf minuten een orgasme als de geslachtsgemeenschap beperkt blijft tot vaginale penetratie; het percentage verdubbelt als tegelijkertijd de clitoris wordt gestimuleerd. Dit orgaan speelt een essentiële rol in het vrouwelijk genot. Met 8.000 zenuwuiteinden op zijn uitwendige deel, geeft het, wanneer het gestreeld wordt, orgasmes aan 80% van de vrouwen!

Naast deze historische en culturele achtergrond kan het geringere genot van vrouwen ook worden verklaard door relationele moeilijkheden. Uit verlegenheid of uit angst de ander te kwetsen, durven vrouwen in intimiteit niet te zeggen wat ze wel of niet prettig vinden. Of zij weten niet hoe zij moeten loslaten wanneer er onenigheid is in het koppel. Of ze weten zelf niet hoe ze tot een orgasme moeten komen. En dan komen ze misschien niet omdat ze onwel zijn in hun lichaam, gecompliceerd of verzwakt door gezondheidsproblemen of gekwetst door een trauma.

Drie aspecten

Maar zonder deze pijnlijke kwesties aan te pakken, om de orgasmekloof te overbruggen, adviseren wij vrouwen hun lichaam te kennen, precies te weten wat zij prettig vinden in intimiteit en dit aan de ander mee te delen. Welke strelingen? Op welk ritme? Bij welke druk? Waar? In welke positie? Wij nodigen onze partner ook uit om de seksuele scripts te verruimen en niet te focussen op penetratie. Het magische trio dat niet minder dan 80% van de heterovrouwen doet klaarkomen, combineert diep zoenen, genitale strelingen en orale seks. Deze erotische gebaren moeten echter op een ontspannen en vriendelijke manier gebeuren.

Het seksspeeltjesmerk We-Vibe stelt voor om het speeltje dat het net heeft ontworpen te gebruiken om dit genderverschil in genot te overbruggen. Het bedrijf heeft de We-Vibe Melt (2) ontwikkeld, een ergonomische, slanke clitorisstimulator die uiteraard is uitgerust met de beroemde gepatenteerde Pleasure Air4-technologie. Het glijdt in de erotische spelletjes van beide partners om de clitoris te stimuleren met zijn golven van pulserende lucht en zachte zuigkracht. Tijdens de penetratie houdt de vrouw of de man het in de hand, goed geplaatst voor dit kleine orgaan dat in de 18e eeuw de bijnaam “de rozenknop” kreeg. Duizend sensaties, zowel clitoraal als vaginaal, worden zo geboden en het nirvana is hoogstwaarschijnlijk bereikt!

we vibe melt

  1. Differences in Orgasm Frequency Among Gay, Lesbian, Bisexual, and Heterosexual Men and Women in a U.S. National Sample. Studie van David A Frederick, H Kate St John, Justin R Garcia, Elisabeth A LLoyd. Publié in 2018 opgehaald uit Archives of Sexual Behavior
  2. We-Vibe Melt: Gepatenteerde Pleasure Air-technologie/ 12 intensiteitsniveaus/ Op afstand te bedienen via de We-Connect app/ Stil en waterdicht (IPX 7)/Lock-knop voor transport/ Levensduur batterij: 120 minuten/ Magnetisch opladen: 90 minuten/ Ultra-zacht lichaamsveilig siliconen, ftalaat-, BPA- en latexvrij/ Kleur: Midnight Blue/ Prijs: €149

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2021