wat is normaal libido

Wat is een “normaal” libido?

Je hebt je waarschijnlijk meer dan eens afgevraagd of jouw relatie tot seks normaal is. Is je libido op een “normaal” niveau? Heb je meer of minder seks dan anderen?

Leestijd: 2 minuten

Lager libido

Mocht het je storen dat het aanzienlijk is afgenomen, dan kan dat onder meer het gevolg zijn van pijn tijdens de seks, de overgang of een gezondheidsprobleem zoals depressie, wat veel van het plezier uit normaal plezierige activiteiten kan wegnemen. Zelfs als je mentaal zin in seks hebt maar niet goed in je vel zit, kun je moeite hebben om lichamelijk opgewonden te raken of een orgasme te krijgen. Dat komt omdat de onevenwichtigheid van neurotransmitters in de hersenen het voor de hersencellen moeilijk maken om de bloedstroom naar de geslachtsorganen te coördineren.

Lees ook
Menopauzeconsulente Leen: “Vrouwen in de overgang krijgen vaak onterecht de diagnose depressie” >

Komen we terug bij dat discutabele woord “normaal”. Want wat is er aan de hand? Er is eigenlijk geen “normaal”. Iedereen heeft zijn eigen basislijn van wat goed aanvoelt op libido-gebied. Misschien heb je geen torenhoog libido en voel je je daar prima bij. Misschien voel je je elke dag tot op zekere hoogte seksueel aangetrokken en kan je daar juist van genieten. Ook prima!

In beweging

De verouderde aannames over seks en geslacht in onze opvatting over een “normaal” libido zijn belangrijk om in gedachten te houden. Vaak wordt gezegd dat mannen constant aan seks denken. Dit soort reductief denken is onderdrukkend voor iedereen. Het klopt dat bepaalde mannelijke hormonen, zoals testosteron,  in verband worden gebracht met een verhoogd libido. Maar om die redenering te gebruiken om te beweren dat elke man een hoog libido heeft, klopt niet en is wetenschappelijk niet onderbouwd. Het belangrijkste om te onthouden is dat er ruimte is voor wat telt als een “normaal” libido, ongeacht je geslacht, geslachtsidentiteit of seksuele geaardheid. En ook je seksuele verlangen is onderhevig aan schommelingen, net als je energielevel en eetlust. Het reageert op de vele variabelen in je hersenen, lichaam, relaties en omgeving.

Minder libido dan partner

Maar wat als je partner een hoger seksueel verlangen heeft? Discrepantie, zoals dat heet, is niet per se een probleem. Denk aan hoe jij en je partner waarschijnlijk ook naar verschillende hoeveelheden slaap, eten en beweging verlangen. Wel kan het spanning in de relatie veroorzaken als de ene persoon de schuld krijgt of beschuldigd van het hebben van wat de ander ziet als een te laag of te hoog libido. Dat kan dan voor onzekerheid zorgen. Het is belangrijk bij discrepantie er openlijk over wordt gesproken en proberen een middenweg te vinden en wellicht andere manieren vinden dan seks om elkaars intieme behoeften te bevredigen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024