Luister naar je lichaam en voorkom deze vervelende problemen

Leestijd: 4 minuten

Vriendelijk voor je lijf

Hoe kunnen we een beetje vriendelijker zijn voor ons lijf en wat meer acht hebben voor wat het ons te vertellen heeft? Door activiteiten te ondernemen die onze aandacht van onze gedachtewereld naar ons lichaam brengen en door bij signalen van disbalans niet enkel de symptomen weg te werken, maar ook de oorzaak te achterhalen: wat is het initiële probleem dat ons lichaam niet verwerkt krijgt en ons stress bezorgt?
Lief zijn voor je lijf betekent dat je bij pijn niet zomaar een pilletje neemt om gewoon weer als vanouds verder te gaan, maar ook je gedrag en levensstijl een beetje aanpast aan wat je lichaam je signaleert.
Het betekent ook dat je aandacht hebt voor lichamelijke klikkerlichtjes als ze nog klein en redelijk onschuldig zijn en niet wacht tot je lijf een loeiharde sirene aanzet waar je je kapot van schrikt.
Je lichaam is je ook dankbaar als je het wat vaker verwent met natuurlijke producten en voeding die het gemakkelijk kan verteren en verwerken.
En als je eens wat vaker rust na inspanning en jezelf bij ziekte wat tijd geeft om te herstellen.

‘Zelf kan je veel doen door te letten op beweging en voeding’, zegt Cathérine Verbeke.
Verder kan je je tegenwoordig laten helpen door een breed gamma aan doeltreffende therapieën die zelfs al subtiele signalen van disbalans helpen herstellen. Lichaamstherapeuten zoals osteopaten, acupuncturisten, shiatsu-, fascia- of craniosacraaltherapeuten hebben een totale kijk op het lichaam en ontwikkelen tegelijk zo’n fingerspitzengefühl dat ze ook spanningen kunnen detecteren waar je je nog niet bewust van bent.

Hoe maak je contact met je lichaam?

Om alerter te zijn voor de signalen van je lichaam is het in eerste instantie van belang om meer voeling te krijgen met je lichaam an sich. Al te vaak zitten we met onze aandacht in ons hoofd en dat maakt dat we minder voeling hebben met emoties en lichamelijke sensaties. Omgekeerd, als je helemaal in een emotie zit, is het vaak moeilijk om het gegeven nuchter en rationeel te bekijken. Dus hoe meer van het één, hoe minder van het ander.

Om meer ‘in je lichaam te zakken’ is het goed om fysieke activiteiten te ondernemen: in de tuin werken, wandelen, fietsen … Ben je die hard en betrap je jezelf erop dat je zelfs tijdens die activiteiten in je gedachten verzonken bent of aan het babbelen slaat met zeg maar medefietsers, kies dan een fysieke activiteit waarbij je moeilijk kan nadenken, zoals dansen, of doe een bewegingsleer die erop gericht is je actief bewust te maken van je lichaam, zoals tai chi en yoga. In die sessies word je ook bewust geleerd om fysieke sensaties waar te nemen en je lichamelijke grenzen te verkennen. Ook met mindfulness en meditatie leer je om je gedachten te laten voor wat ze zijn en met je aandacht naar je lichaamsbewustzijn te gaan. Wat voel je? En waar precies? Hoe meer je dat doet, hoe meer je aangename en minder aangename lichamelijke sensaties leert te observeren en interpreteren, hoe beter je naar je lichaam leert luisteren.


 Artikel gepubliceerd in Psychologies
www.psychologies.be


© Fiftyandme 2024