je slaapkamer

Met deze 5 aanpassingen maak je je slaapkamer een oase van rust

Niet alleen de living mag regelmatig op de schop, ook de slaapkamer verdient die update. Met deze 5 simpele aanpassingen maak je je slaapkamer helemaal zen.

Leestijd: 2 minuten

Stap 1: het bed

Begin met gezellige lakens, een kalmerende verzwaarde deken en een paar kussens. Kies in plaats van prints en felle kleuren voor een effen dekbedovertrek in een rustige kleur. De oude Oosterse filosofie Feng Shui leert ons daarbij dat de positie van het bed je slaapkamer ook een groot verschil kan maken: zoek dus uit wat voor jou fijn voelt. De een slaapt graag naast het raam, de ander liever met indirect uitzicht op de deur. Minstens zo belangrijk is een goed matras. Vergelijk verschillende type matrassen en laat je adviseren. Een goed matras zorgt voor jarenlang slaapplezier.

Stap 2: de sfeer

Het zorgen voor een rustige sfeer in de slaapkamer is een essentieel onderdeel van het creëren van een relaxte slaapkamer. Zorg ervoor dat je al je electronica en andere kantoorbenodigdheden ‘s avonds kunt opbergen en zo duidelijke grenzen kunt stellen wanneer het tijd is om uit te rusten. Richt de kamer verder in met een decoratieve vaas gevuld met seizoensgebonden bloemen of takken, een diffuser met essentiële oliën om een kalmerende geur toe te voegen aan de ruimte en wat groene planten. Want hoewel veel mensen nog steeds denken dat ‘planten in de slaapkamer’ voor hoofdpijn zorgt, geven ze in feite juist een boost aan zuurstof.

Stap 3: de muren

Ook de muren hebben liefde nodig. Hoewel de meesten voor wit gaan, zijn grijs, beige en aardetinten een betere keuze. Pastelkleuren zorgen namelijk voor rust. Toch liever een opvallende kleur? Kies dan voor groen. Een Brits onderzoek van verfbedrijf Dulux toont aan dat mensen met een groene slaapkamermuur de beste nachtrust hebben.

Stap 4: de gordijnen

We hebben nu een aantal kleuren geopperd, maar om sfeer te maken in de slaapkamer, moet je die kleuren laten aansluiten. Dat geldt ook voor de gordijnen. Heb je een witte muur, kies dan bijvoorbeeld ook voor witte (of een natuurlijke kleur) gordijnen. Ben je na onze gouden tip voor groene muren gegaan, kies dan voor groene gordijnen. Zo maak je het geheel rustiger.

Stap 5: weg rommel

Last but not least: opruimen. Want zeg nu zelf: je kunt de slaapkamer nog zo mooi hebben ingericht, niemand slaapt écht lekker in een rommelige ruimte. Zorg voor elke groep (sokken, kabels, sieraden) een aparte lade en houdt overzicht. Dat maakt je hoofd een stuk rustiger én je hebt in no time je spullen gevonden wanneer je het zoekt. Beter een kastje extra waar alles in weggestopt is, dan een ongeordende slaapkamer. Slaap wel!

Bronnen:
Well + Good

Beeld:
Shutterstock


© Fiftyandme 2024