bakpapier hergebruiken

Bakpapier kun je maar beter niet hergebruiken

Gebruik je bakpapier in de oven? Grote kans dat je het vel weleens opnieuw gebruiken. Toch kun je daar beter mee oppassen:

Leestijd: < 1 minuut

Gevaarlijke stofjes

Net als bij sommige anti-aanbakpannen zit er mogelijk een kleine hoeveelheid PFAS-stoffen in bakpapier. Dat zorgt ervoor dat bakpapier water- en vetafstotend is. PFAS is een verzamelnaam voor poly- en perfluoroalkylstof. En die chemische stoffen zijn flink slecht voor het milieu: “Het breekt heel lastig af in het milieu en dat is tegelijkertijd het zorgwekkende eraan”, zo legt Wieke van der Vossen, voedselveiligheidsexpert bij het Voedingscentrum, uit aan het AD. “Het blijft heel lang in het milieu zitten en kan zich ophopen en in grotere hoeveelheden schadelijk zijn voor mens en milieu.”

Maar…

… de hoeveelheid PFAS-stoffen in bakpapier valt gelukkig best mee. Volgens de Europese Autoriteit van Voedselveiligheid is het wel noodzaak om het bakpapier op de juiste manier te gebruiken. Hoe? Volgens experts is het vooral belangrijk dat je een velletje maar één keer gebruikt (mits deze PFAS bevat). Een stuk donker en verbrand velletje bakpapier kan namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid. Zorg er dus voor dat je áltijd een nieuw velletje gebruikt.

Lees ook
Dit supersimpele pastarecept met feta gaat momenteel viral >

Of gebruik een alternatief

Alternatieven als aluminiumfolie of een siliconen bakmat zijn volgens Van der Vossen goed mogelijk, maar kennen ook nadelen. “Bij aluminiumfolie moet je wel oppassen met het gebruik van hele zure of zoute voedingsmiddelen, dan kan er namelijk aluminium vrijkomen en daar moeten vooral mensen met nierklachten mee uitkijken.” Bij een siliconen bakmat zet je de oven beter niet hoger dan 250 graden. Ook kun je je bakplaat met olie in te smeren, daar kun je namelijk ook prima mee bakken.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024