Een tuin vol ideeën

Leestijd: 5 minuten

Tekst & foto’s: Agnès Pirlot de Corbion

Moderne tuinen zoeken hun inspiratie in het stijlvol design van decoratie en architectuur. Anders geformuleerd: kleuren, vormen, volumes en texturen in een grafische sfeer. Terrassen, afsluitingen, paden, tuinhuisjes, decoratie… Keuze genoeg!

Het genot van de tuin houdt in dat hij wordt ingericht als een verlengstuk van de woning. Omdat een tuin een combinatie is van mineralen en planten houdt hij van zuivere lijnen, ritmische volumes, hoogteverschillen en een juiste opdeling. De architecturale structuur is een van zijn belangrijkste pijlers, vooral indien het een kleine tuin betreft. De keuze van de bodem, vloer, paden, muren, afsluitingen en van de materialen waaruit die zijn opgebouwd, verzorgen samen het stevig en permanent geraamte waarin de beplantingen zich goed voelen.

TERRAS ALS LEVENSRUIMTE

life-magazine1

Wie een terras creëert in zijn tuin zorgt voor een open ruimte waar men van de zon en de sterren kan genieten. Het terras is bij voorkeur naar het zuiden gericht – de helderste kant van de tuin – of naar het zuidoosten waar de zon ondergaat. Het terras moet een verlengstuk zijn van de keuken, de salon of de eetplaats. De structuur dient uitgebouwd volgens de assen die in het verlengde liggen van deuren en ramen. Het is ook interessant om tussen het terras en de woning zowat 50 cm tot 1 m ruimte te voorzien. Op die manier kunt u de gevel laten begroeien.

BASISPLAN

Life-Magazine2

Tussenwanden en afsluitingen zijn niet alleen dankbaar om pottenkijkers buiten te sluiten; ze helpen ook om bepaalde decoratieve elementen te accentueren. Ze kunnen muren visueel groter maken en op zichzelf een decoratief element worden. Er bestaan ook alternatieven voor de afsluitingen in natuurlijke materialen, gevlochten houtwerk, teenwilg of bamboe. Zo bieden de schanskorven – een soort van stalen vlechtwerk gevuld met stenen – een ruw en natuurlijk visueel scherm dat heel goed aansluit bij de hedendaagse tuinarchitectuur. Aluminium hekkens gaan erg goed samen met hout om modulaire tussenschotten te creëren. Het cortenstaal met zijn roestkleurig patina is dan weer heel populair bij de landschapsarchitecten want zijn decoratiemogelijkheden zijn oneindig.

 

TEGELS EN PADEN

Life-magazine3

De juiste materiaalkeuze laat zich in eerste instantie leiden door de stijl van de woning. Natuurlijke materialen zoals blauwe steen, bakstenen, gres- of graniettegels en tegels van natuursteen zijn vaste waarden. Deze materialen hebben de eigenschap om een eigen patina te kweken zonder hun origineel uitzicht te verloochenen. Tegels en betonklinkers kunnen niet rot worden en zijn te koop in een ontelbaar aantal vormen, afmetingen, kleuren en modellen. Om grote oppervlakten te bekleden, kan men ook betontegels gieten en die met elkaar verbinden met voegen in verschillende materialen. Hout biedt interessante mogelijkheden, vooral om een dak of een balkon te overkappen. Wat de soepele materialen zoals grint, rolkeien, stenen of schors betreft: die zijn goedkoper en helpen om alle oneffenheden in de bodem weg te werken. U kunt perfect twee verschillende bekledingen met elkaar combineren om de ruimte te dynamiseren of te verdelen, maar de materialen dienen zo geplaatst dat zij samen met de woning evenwicht en coherentie uitstralen.

PERGOLA EN PRIEEL

Life-magazine4

Door hun multifunctioneel karakter dienen pergola’s en priëlen niet alleen om klimplanten te assisteren. Zij kunnen ook fungeren als een half beschutte ruimte tegen een muur of als een geïsoleerd groen paviljoen achterin de tuin. Wanneer de pergola een terras overdekt, volstaan enkele horizontale spanten om een soort plafond te creëren dat doet vergeten dat men buiten is. De grens tussen binnen en buiten vervaagt en de ruimtelijke indruk groeit. In stadstuinen, die vaak worden versmacht door de hoge gebouwen eromheen, kunnen de balken van een pergola die onaangename indruk verzachten en een beter geproportioneerde en aangenamer ruimte helpen creëren, met een groter gevoel van intimiteit.

POTTEN EN BAKKEN

life-magazine5

Balkon, terras, vensterbanken: potten en bloembakken kleuren elk hoekje van de tuin. Door enkele bloem- en bladrijke potten bij elkaar te zetten, kunt u prachtige hoekjes creëren die zich door de seizoenen heen laten aanpassen. Op het terras kiest u vanaf mei voor eenjarigen omringd met bladeren: klimop met klein blad, helichrysum silver, klimopereprijs, geranium citronella… Als bloembak zijn de mogelijkheden oneindig. Let er evenwel op dat het materiaal vorstbestendig is en dat het water makkelijk weg kan. In tegengesteld geval gebruikt u de bak als een omhulsel voor de bloempot.

DECORATIE EN EFFECTEN

life-magazine6

Hoewel decoratieve voorwerpen per definitie geen nut hebben, zijn ze niettemin essentieel wanneer ze hun juiste plekje vinden, want daar komen ze echt tot leven. Ook hier is het aanbod onuitputtelijk. Gun uzelf de vrijheid. Inventiviteit en de kunst om te verrassen kunnen uw tuin een hoogstpersoonlijk karakter geven. Snuister rond in de winkels met doe-het-zelfartikelen, tuin- en decoratiespullen en geef dingen een nieuwe bestemming. Kleurrijke bollen, libellen, slakken of vlinders die u op een plantstok vastmaakt, linten of kleurrijke stoffen, spandoeken die als een schaduwlint boven een rustig hoekje worden gespannen, spiegels die een verrassend licht werpen op de zon en het landschap… Al naargelang het beoogde effect wordt het decoratieve element zo geplaatst dat het meteen opvalt of net niet.


Inspirerende beurzen bij ons en in het buitenland

Er zijn heel wat gerenommeerde internationale beurzen waar elke tuin-, kunst en decoratieliefhebber aan zijn trekken komt. Die kan er komen kijken naar minituintjes die vaak meesterwerkjes zijn van vernuft, dromerigheid en goede smaak. Planten, mineralen, kleur, talent en verbeelding: het gebeurt maar zelden dat men niets ontdekt wat de verbeelding prikkelt en dat men thuis ook snel even wil gaan toepassen…

Festival International des Jardins
Chaumont-sur-Loire, 23 april tot 1 november 2015. Een overvloed van ideeën en dit de hele zomer lang in een reeks tijdelijke tuinen.
www.domaine-chaumont.fr

life-magazine-chateau

Hampton Court Palace Flower Show
Ten zuiden van Londen, 30 juni tot 5 juli 2015. Orkestraties, bloemen, decoraties en tuingerief.
www.rhs.org.uk

life-magazine-london


© Fiftyandme 2023