naaihandleiding adventskalender

Fifty & Me naaihandleiding: ga zelf aan de slag met deze adventskalender

Momentje voor jezelf? Pak een naald en draad of een naaimachine erbij en ga aan de slag met het makkelijke naaipatroon van deze adventskalender. Als je klaar bent kun je ‘m vullen met allerlei kleine cadeautjes.

Leestijd: 2 minuten

Dit heb je nodig

  • 2 meter stevig katoen
  • 20 cm x 140 cm gecoate cretonne
  • Meerder stofresten, bijvoorbeeld vilt
  • Textiellijm
  • Passende naaigaren

De naaihandleiding adventskalender

1. Knip het stevige katoen twee stukken van 70 cm x 90 cm groot. Knip van één van deze stukken een huis, de andere in zes stroken van 15 cm x 70 cm. Je kunt de strook heel laten om het naaien makkelijker te maken (dan zullen de vakjes niet los van elkaar zijn), of zoals het voorbeeld; knip de strook daarvoor nog eens in 4 gelijke vakjes.

2. Knip vervolgens 24 figuren uit de stofresten van maximaal 9 cm x 11 cm groot. Maak bijvoorbeeld kerstballen met een radius van 4,5 cm of kerstboompjes die niet hoger zijn dan 9 cm en 11 cm breed. Verdeel de figuren over de zes stroken (4 figuren per strook), of in de vakjes, met de afgewerkte randen aan de bovenkant. Naai de figuren vast met een zigzagsteek.

3. Knip uit de cretonne stof de getallen 1 tot en met 24, Maak de cijfers niet groter dan 2 cm x 1 cm zodat ze goed passen rechtsonder op de vakjes. Als je ze op de figuren wil plakken, maak het dan niet groter dan 5 x 3 cm. Plak de cijfers met een beetje textiellijm vast.

4. Leg de stroken of de vakjes met versiering op het grote stuk stof van 70 cm x 90 cm. In het geval van stroken: naai de onderkanten van de stroken of vakjes vast aan het grotere stuk. Vervolgens naai je de zijkanten vast. Hiervoor naai je 3 naden van boven naar onder en houd je per vakje een breedte aan van 17 cm. In het geval van vakjes zoals het voorbeeld: vouw de randen 2 mm naar binnen en naai de onderkant en zijkanten 2 naden.

5. Als laatste kan je nog met stukjes naairesten de kalender versieren. Deze versieringen, zoals ‘home sweet home‘ of ‘dakpannen’ in een andere kleur dan het huis van het voorbeeld kan je op de kalender naaien of plakken.

Adventskalender vullen

Nu kun je de vakjes vullen met verrassingen! In ieder vakje een klein gedichtje is al een geweldig begin van de dag, maar wat dacht je van gebreide sokken, cadeaukaarten, polaroid foto’s of zelfgebakken lekkernijen?

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022