Heerlijk toch, ZO’N VERANDA!

Leestijd: 3 minuten

Wanneer zij als bibliotheek is ingericht, wordt zij een climax van cultuur. Indien zij comfortabel en elegant wordt bemeubeld, nodigt zij uit tot lange en gezellige babbels met familie of vrienden. De veranda plooit zich naar de verlangens en de noden van iedereen en wordt zo de plek met het meest licht en de grootste huiselijkheid. 

WillemsVerandas_002

 

Bron van licht

Omdat de wanden bijna uitsluitend uit glas zijn opgebouwd, zorgt de veranda voor een natuurlijke en uitbundige lichtinval. Het is een plek die, zelfs wanneer zij gesloten is, nog altijd zeer “open” staat naar de buitenwereld. Vandaar ook dat het er fris is in de winter en heet kan zijn in de zomer, want de grote grasoppervlakte maakt van de veranda een plek waar de temperatuurschommelingen veel hoger oplopen dan in de rest van het huis. Voor de fabrikant bestaat de opdracht er dan ook in om dit warmteverlies te vermijden tijdens de winter en ervoor te zorgen dat het in de zomer of bij warm weer niet te heet wordt. 

Esthetisch mooi

Vérabel 4

De veranda verleidt de talloze eigenaars ook door zijn fraaie esthetiek. Ze kan worden opgetrokken in PVC, hout, aluminium, smeedijzer of staal. Zij kan hierdoor verschillende vormen en stijlen aannemen zodat ze perfect aansluit bij de rest van de woning.

De huidige trend zijn veranda’s in aluminium want die hebben heel wat voordelen. Ze zijn erg sterk, roestvrij en licht, makkelijk in het onderhoud en gaan heel lang mee.

Welke richting?

WillemsVerandas_004

Er zijn verschillende locaties mogelijk voor een veranda: op een bestaand terras, als doorgang tussen een hoofd- en een bijgebouw, volledig geïntegreerd in het hoofdgebouw, ingebouwd in het hart van een huis, in L-vorm, of geïntegreerd in een zijvleugel. Door de ligging van ons land op de wereldbol wordt doorgaans gekozen voor een oriëntatie naar het zuidwesten. Op die manier krijg je het meeste zonlicht binnen. Om het ganse jaar door en op de meest comfortabele manier van de veranda te genieten, is het belangrijk om een goede isolatie te voorzien en te kiezen voor kwaliteitsglas. Voorzie ook een onafhankelijke warmtebron.

Passende richting

Een veranda is pas helemaal af wanneer zij mooi is ingericht. Om niet af te steken bij de rest van het huis dient gekozen voor een aankleding met een zekere continuïteit. Op de vloer kies je best voor een trendy bekleding die zich makkelijk laat onderhouden. Terracottategels, klassieke tegels of een vinylvloer in imitatieparket zijn het meest geschikt. Voor de muren kiest men heldere kleuren indien men een grote lichtinval nastreeft of warmere kleuren indien een meer cosy sfeer de voorkeur geniet. Ongeacht de functie van de veranda kunt u ook enkele planten voorzien. Cactus, bonzaï en hangende plantensoorten hebben het er gegarandeerd naar hun zin.

WillemsVerandas_003

Bouwvergunning nodig?

De bouwvergunning hangt af van de Gewesten. Dit betekent dat elk Gewest zijn eigen manier heeft om te bepalen wat kan en niet kan en zijn eigen wettelijke voorschriften heeft voor wat betreft de bouwvergunning of meldingsplicht. Deze voorschriften kunnen evenwel worden bijgestuurd door lokale, gemeentelijke bepalingen. U doet er dus best aan om u vooraf goed te informeren.

Kadastraal inkomen

Indien de renovatiewerken het comfort van de woning verhogen, is de kans groot dat het KI wordt aangepast. Indien de verbouwing een directe invloed heeft op de verhuurwaarde van het goed, zal de ambtenaar van het kadaster wellicht overgaan tot een herziening. Dit heb je bijvoorbeeld bij het installeren van centrale verwarming, de verbouwing van een zolderruimte tot een slaapkamer, de bouw van een garage of de uitbreiding van de woning met een grote veranda. Verlies dus niet uit het oog dat een renovatie op termijn meer financiële gevolgen kan hebben dan degene die initieel werden gebudgetteerd.


© Fiftyandme 2023