Hortitherapie : lekker in je vel met groene vingers

De zon schijnt en de temperaturen zijn zomers, ideaal om onze tuin te onderhouden. Is je stressgevoel na wat te tuinieren helemaal weg ? Dat is volkomen normaal. Hortitherapie, of tuintherapie, heeft veel gunstige effecten op zowel je geest en je gezondheid.

Leestijd: 2 minuten

Hortitherapie is goed voor je gezondheid

Planten water geven, onkruid wieden, zaden planten om mooie bloemen te krijgen of gewoon je tuin onderhouden om te genieten van lekkere, verse groenten en fruit: tuinieren komt ten goede aan je gezondheid. Al vele jaren is bewezen dat hortitherapie oftewel tuintherapie de opkomst van bepaalde stoornissen of afhankelijkheden kan voorkomen en het verloop van bepaalde neurologische en psychiatrische ziekten kan omkeren.

Tuinieren verbetert je levenskwaliteit

Hortitherapie wordt zelfs gebruikt voor de behandeling van autisme, migraine of ernstige depressies. Bovendien verbetert tuinieren de levenskwaliteit. Dit vooral omdat we in beweging blijven: je oefent je evenwicht en soepelheid en je gewrichten blijven mobiel. Tuinieren is een beetje als sporten. Voeg daarbij het feit dat de planning en verzorging van uw tuin cognitieve functies vereist. Hortitherapie versterkt niet alleen (terug) de noties van tijd en ruimte. Het onthouden van de namen van planten en groenten en het tuinonderhoud op zich geeft een enorme boost. Heb je er eens bij stilgestaan hoe het voelt wanneer je op een zomeravond wat tuiniert ? Je voelt letterlijk dat het je goed doet. Een zalig gevoel overvalt je dan meestal plots.

Tuintherapie: één met de natuur

Hortitherapie is dan ook veel meer dan zomaar wat in de tuin woelen. Het geknisper van bladeren, het ritselen van de wind door boomkruinen. De zonnestralen die door het gebladerte schijnen, het sensoriële effect van je vingers die de natuur aanraken. Het is alsof je lichaam en geest gelijk aangeven dat die eenheid met de natuur helemaal klopt. Kortom, de tuin als een plekje waar je weer helemaal zen wordt en tot jezelf komt. Een wetenschappelijke studie, uitgevoerd door de Britse universiteiten van Westminster en Essex, bracht aan het licht dat wanneer wekelijks zowat dertig minuten in de tuin doorbrengt, dat gelijk al een bijzonder heilzaam effect op je mentale gezondheid heeft. Waar wacht je nog op  ?

 


© Fiftyandme 2023