indeling koelkast

De allerbeste indeling voor je koelkast? Dat moet dus zo

Wist je dat de koelste plek van je koelkast de achterkant van de onderste plank is en de warmste plek de middelste plank in de deur? Leg je dus voedsel op de verkeerde plek, dan bederft het ook sneller. Zo deel je het wel op de efficiëntste manier in:

Leestijd: 2 minuten

Bovenste plank

Merk je dat bepaalde producten in de koelkast sneller bederven? Dan is de indeling van je koelkast waarschijnlijk niet juist. De bovenste plank van je koelkast is bijna net zo koud als de achterkant van de onderste. Je bewaart hier dus het beste fruit dat in de koelkast hoort, smaakmakers die niet veel gebruikt worden of al geopend zijn en eten in potjes. Oftewel: producten die al gekookt zijn of niet meer gekookt hoeven te worden.

Middelste plank

De middelste plank is de beste plek voor zuivel als melk, kaas, yoghurt en boter. En ja: ook de melk en eieren. De meeste mensen bewaren melk en eieren in het rekje van de deur, maar dat is net een van de warmste plekken.

Onderste plank

De onderste plank is samen met de bovenste de koudste plek in de koelkast. Rauw voedsel, zoals vlees, vis en gevogelte berg je hier het beste op. Om ervoor te zorgen dat de bacteriën die kunnen voorkomen in rauw vlees zich niet naar andere gebieden in de koelkast kunnen verspreiden zorg je er best voor dat je een bepaalde plek voorziet waar je al het vlees bewaart. Bijvoorbeeld achterin, daar is het net even wat koeler.

De schuiven

Zitten er ook schuiven in jouw koelkast? Hierin kun je dan het beste kruiden, groentes en salades bewaren. Maak echter niet de fout om je fruit en groenten door elkaar in deze schuiven te bewaren: veel fruit, zoals appels, perzikken, pruimen en peren, produceren ethyleen, een koolwaterstof die hen bijstaat in het rijpingsproces. Ethyleen ervoor dat ook andere planten rijper zullen worden, waardoor groenten geel en slap worden en soms zelfs extra scheuten krijgen.

De deur

Omdat je de deur regelmatig opendoet, zal de temperatuur op die plek ook schommelen en over het algemeen warmer zijn. Bewaar hier dan ook alleen producten met (natuurlijke) conserveringsmiddelen als tubes saus, sap, confituur, en ander drinken waar niet zoveel mee kan gebeuren.

En vergeet niet…

  • Zet nooit heet voedsel in de koelkast, dan stijgt de totale temperatuur in de koelkast en dat kan leiden tot voedselvergiftiging en bederf.
  • Houd rauw en gekookt voedsel zo veel mogelijk gescheiden van elkaar. Zet gekookte en kant-en-klare gerechten op de bovenste plank, altijd hoger dan het rauwe voedsel, om te voorkomen dat het rauwe voedsel op het gekookte voedsel druppelt en het besmet.
  • Wees waakzaam met vlees. Ruiken alleen is niet voldoende: de bacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt heeft geen geur, dus dit kan je nog steeds ziek maken.
  • Maak je koelkast regelmatig schoon op deze manier.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024