koelkast en diepvriezer schoonmaken

De koelkast en diepvriezer schoonmaken: dit is hét moment

De koelkast en diepvriezer schoonmaken zijn misschien karweitjes die je het liefst zo lang mogelijk uitstelt, maar toch is het met de zakkende temperaturen deze week hét moment om door te zetten.

Leestijd: 2 minuten

Zet alles buiten neer

First things first: haal alles, maar dan ook álles uit je koelkast en diepvriezer voor je begint met schoonmaken. Je moet immers elk hoekje en kantje vlot kunnen bereiken. En die hele inhoud – behalve met overschreden houdbaarheidsdatums – plant je dus buiten neer zodat het dankzij de lage temperaturen niet bederft.

Maak ook alle verpakkingen schoon. De kans is groot dat die niet honderd procent proper zijn aan de buitenkant voordat je die straks weer in de brandschone koelkast en diepvriezer zet. Maak ze schoon met een vochtige doek en droog ze daarna af; anders vormen zich misschien schimmels.

Diepvriezer schoonmaken

Voor de diepvriezer geldt: haal de legplateaus en laden eruit. Hierna ontdooi je de diepvriezer door ‘m uit te zetten en de deur een paar minuten open te laten staan zodat het ijs kan smelten. Verwijder ook de ijsvorming. Doe dit met een speciale plastic spatel en nooit met een mes of iets van staal omdat dit de weerstanden kan beschadigen.

Haal daarna het dooiwater uit de binnenkant. Sommige apparaten hebben hier een opvangbakje voor, maar je kunt het ook zelf opnemen met een spons.

Maak daarna een sopje met warm water en een beetje afwasmiddel of neutrale zeep. Dit kun je voor zowel de binnenkant als de buitenkant gebruiken. Gebruik geen schuurmiddel of een agressief schoonmaakmiddel want hiermee kun je je diepvriezer beschadigen. Vervolgens is het een kwestie van kuisen. Een kind kan de was doen.

Koelkast schoonmaken

Neem ook eerst al de loszittende delen uit de koelkast. Was die grondig met de hand af met afwasmiddel en warm water. De meeste onderdelen mogen namelijk niet in de vaatwasmachine.

Maak ook de binnenkant van de koelkast schoon met afwasmiddel en water. Als je last hebt van hardnekkige geurtjes kun je bij het schoonmaken twee eetlepels baking soda aan je sopje toevoegen. Hiermee krijg je nare luchtjes makkelijk weg. Online circuleren er veel tips over het schoonmaken met een mengsel van azijn en water, maar dat is af te raden: azijn kan kunststof aantasten. Werk tijdens het kuisen van boven naar beneden en droog alles af met een propere doek.

Vergeet ook vooral de rubberen afsluitingen aan de deuren en het afvoerputje in de bodem niet – deze worden snel over het hoofd gezien. Kom je niet goed bij? Gebruik dan een tandenborstel. Een plek die ook bij een grondige schoonmaak vaak wordt overgeslagen, is de achterkant van de ijskast. Hier zit het rooster. Wanneer dit verstoft neemt niet alleen je energieverbruik toe, maar het zorgt ook brandgevaar. Een keertje per jaar met de stofzuiger langs het rooster is al voldoende.

Ook de deur van je koelkast verdient een schoonmaakbeurt. Roestvrijstalen koelkastdeuren kun je nog extra doen glanzen met plantaardige olie die je daarna met een keukenpapiertje weer afneemt.

Bron van bacteriën

Tot slot: je zou denken dat bacteriën op een koude plek als de koelkast geen kans maken om te overleven, maar niets is minder waar. Iedere 3 tot 6 maanden de koelkast en diepvriezer schoonmaken is toch echt wel de boodschap. Momenteel kan het koude weer ons daar een handje bij helpen door het eten koel te houden, op andere momenten kun je hier een koelbox voor gebruiken. Succes!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bronnen: Goodhousekeeping & Consumentenbond
Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024