Knoll: Kunstmeubilair

Leestijd: 2 minuten

Uitsluitend werken met de beste designers en kunstenaars, dat was het uitgangspunt van Hans en Florence Knoll en daar plukt het bedrijf anno 2015 nog steeds de vruchten van.

Tekst Marleen Duerinckx

De Italiaanse Federica Paleari, Press Office & PR, en de Belgische Eric Verbeek, Distribution Manager van Knoll, vereren ons met een bezoek aan de redactie. Velen kennen de iconische meubelen zoals de tulpstoelen en -tafel van Saarinen, de Bertoia-zetel en -barkruk, de Barcelona Chair, … maar niet iedereen associeert ze meteen met Knoll. Daar willen Federica en Eric voortaan verandering in brengen. “We willen communiceren over ons: de geschiedenis, wat doen we en waar willen we naartoe”, dat is de boodschap, samen met het streven naar meer naambekend.

life-magazine

Moma

Het was Hans Knoll, van Duitse origine, die in 1938 de firma in New York oprichtte. Later ontmoet hij zijn echtgenote Florence Schust. Samen richtten zij na de tweede wereldoorlog Knoll Associates op. Dankzij de talrijke Europese en Amerikaanse designcontacten van Florence en Hans, kregen de producten onmiddellijk internationale flair. Ze werkten samen met beroemde architecten zoals Eero Saarinen en Franco Albini en met  kunstenaars zoals Harry Bertoia, Jens Risom en Isamu Noguchi.
Tal van ontwerpen van Knoll kun je trouwens bewonderen in de permanente designcollectie van The Museum of Modern Art in New York.

Duurzaam

life-magazine

Knoll houdt anno 2015 nog steeds vast aan dezelfde filosofie. Ze maken  handmatig kwaliteitsmeubels en hebben aandacht voor het duurzame. Kunst en design zijn de sleutelwoorden. “We wijzigen niets aan de buitenkant van de iconische meubels, maar passen wel de binnenkant aan voor meer zitcomfort”, aldus Federica. Een aanzienlijk deel van de productie gebeurt nu ook in Italië. Om ook sneller op de vraag te kunnen inspelen. De aankoop van een Knoll-meubel is beslist een goede investering, misschien wel een ‘kunstbelegging’ want sommige stukken behoorden eerst tot een kunstcollectie. Pas nadat ze in het MuMo tentoongesteld stonden, gingen ze in productie.

life-magazine

Filosofie

Heden staat Knoll voor de voortzetting van de ‘erfenis’ van Hans en Florence Knoll. Het bedrijf werkt nog steeds samen met befaamde designers om echte designklassiekers te ontwikkelen. Want naast de beroemde stukken die nog steeds geproduceerd worden, zien we ook tal van nieuwigheden verschijnen zoals de ‘Pilot Chair’ van het ontwerpersduo Barber & Osgerby en de ‘Washington Collection’ van David Adjaye.  Ook deze ontwerpen kaderen in de Knoll-filosofie dat “goed design leidt tot goede zaken”.

knolleurope.com


Artikel gepubliceerd in ELLE Decoratie n°241


© Fiftyandme 2024