ongeopende pioenrozen

Ongeopende pioenrozen? Zo krijg je ze snel open

De pioenroos is als de grote matriarch van de bloemen; vorstelijk, maar ongegeneerd kieskeurig in hoe ze denkt dat je haar moet behandelen. Meestal duurt het zo’n vier tot zes dagen om te openen tot volle bloei, maar soms kan het zijn dat de knoppen ontwikkelen zich op een perfect gezonde plant, maar dan worden ze plotseling bruin en verschrompelen. Het goede nieuws is dat hetzelfde wat de oorzaak kan zijn dat een pioenroos niet bloeit, ook dezelfde boosdoeners zijn waarnaar je moet zoeken als de knoppen niet openen.

Leestijd: 2 minuten

Ongeopende pioenrozen te laten bloeien

Het pioenrozenseizoen is van april tot juni. Als je dus zo’n schaars boeket weet te bemachtigen, wil je wel dat de knoppen uitkomen. Dat komt doordat pioenrozen een soort suikerlaagje aanmaken waardoor de blaadjes in de knop dichtgeplakt blijven. De oplossing is gelukkig simpel: spoel de knoppen van de ongeopende pioenrozen voorzichtig af onder een straaltje lauwwarm water. Houd de knop van de bloem naar beneden, zodat het water niet direct in de bloembladeren komt. Het natuurlijke suikerlaagje spoelt weg zo weg waardoor de bladeren niet meer dichtgeplakt blijven. Herhaal dit iedere dag totdat de knoppen opengaan.

Paniek, ik heb de geopende knoppen mórgen al nodig

Spoed? Bijvoorbeeld omdat je een bruiloft hebt? Verwijder dan eerst al het loof dat niet nodig is. Snijd de steel scherp af en herhaal dit elke 4 uur. Zet de stelen in een vaas met lauw water met bloemenvoedsel, bij voorkeur in een warme lichte kamer om ze te stimuleren zich te openen. Gaat dit nog niet snel genoeg, dan kun je de pioenrozen afdekken met een grote plastic zak om het ethyleengas in te sluiten en ze sneller te laten opengaan. Plak rijpe bananen aan de zijkant van de emmer, om meer ethyleengas toe te voegen.

Lees ook
Plantvriendelijke nummers: deze playlists van Spotify geven je planten een boost >

Laatste poging: vul een grote kom of vaas met lauw water en plaats de kop van de pioenroos direct in het water gedurende 10 tot 15 seconden. Doe dit elke 1 á 2 uur en normaal zouden de knoppen nu toch echt moeten openen.

Pioenrozen langer laten staan

Hoe zorg je er tot slot voor dat de bloemen niet te snel verwelken? Doe daarvoor een lepeltje suiker, een scheutje bleekwater of spuitwater in de vaas. Dat houdt het water fris en zorgt ervoor dat ze langer mooi blijven.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022