planten spotify

Plantvriendelijke nummers: deze playlists van Spotify geven je planten een boost

Naast een beetje water en liefde doet muziek je planten ook veel goeds. Daarom lanceert de streamingdienst Spotify nu speciaal voor je planten oppeppende playlists. En voordat je deze bevinding nu al afdoet als onzin, zit er wel degelijk een heleboel ‘zin’ in.

Leestijd: 2 minuten

De playlists

Spotify werkte voor de lijsten samen met een verschillende plantenkenners (@plantkween en Darryl Cheng van @houseplantjournal) om gespecialiseerde afspeellijsten zoals Plant Care, Plants & Chill en Back To The Garden. Uit hun enquête bleek namelijk dat maar liefst 70 procent van de mensen die thuis planten hebben, onzeker is over de manier waarop ze hun planten verzorgen. De specifieke muziek zou het niet alleen het welzijn van je plant verbeteren, maar natuurlijk ook dat van jezelf. Denk aan nummers als ‘Dreams’ van Fleetwood Mac en ‘Here Comes the Sun’ van The Beatles.

Andere onderzoeken

Niet alleen deed het platform zelf onderzoek naar de effecten van muziek op planten. De universiteit van Florence kwam in 2005 al naar buiten met een veelbelovend onderzoek dat wijngaarden met klassieke muziek observeerde. Ook een wijnboer in Toscane stelde zijn druiven bloot aan Mozart op een toon van 200-300 Herz. Een deel van de planten wel bestookt met muziek en een ander deel, op hetzelfde veld, helemaal niet.

Wat bleek? Er was werkelijk een verschil tussen de druiven. Allereerst hoefden de aan muziek blootgestelde druiven niet te worden bespoten. Dat lag natuurlijk aan de reactie van het ongedierte op die frequentie. Ook vond er een vroegere rijping plaats en een hogere concentratie polyfenol, dat is de stof die de wijn smaakvol en gezond maakt. Ook zouden bepaalde frequenties invloed hebben op de stofwisseling; net als dieren zonder oren hebben ook planten op celniveau mechanosensitieve kanalen. Geluid activeert die kanalen, waardoor bepaalde ionen naar binnen kunnen komen.

Planten houden van geluidsgolven die zacht zijn, die niet over de vijftig decibel gaan. Wil je je eigen muziekinstrument erbij pakken, zorg dan dat je het lief voor je planten houdt.

 

Lees ook
Power to the flower: dit ingrediënt houdt ze langer in leven >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022