Luchtzuiverende planten : onze top-5

Reclame laat het nooit na om de deugden te verheerlijken van sprays die hygiëne en frisheid zouden brengen. En als we in plaats daarvan kiezen voor wat de natuur ons in overvloed biedt: luchtzuiverende (interieur)planten ?  Decoratief en goed voor de luchtkwaliteit binnenshuis.

Leestijd: 2 minuten

Luchtzuiverende planten: natuurlijke luchtfilters

Onze interieurs bevatten een breed scala aan verontreinigende stoffen met bewezen toxiciteit (ammoniak, benzeen, lijmen, vernis …) Onze interieurs hebben dan ook wat hulp nodig om ze vrij te maken van die chemicaliën. Kaarsen, industriële hulpmiddeltjes, reinigingsstoffen. Er is dan ook een breed scala aan producten ontworpen voor deze eerste hulp bij interieurvervuiling. Laten we beginnen met de natuur: luchtzuiverende planten.

Natuurlijke luchtverbeteraars

Er zijn met andere woorden dan ook gezondere, groenere en meer economische oplossingen om je interieur schoon en fris te houden. Net als het kiezen van planten met purifiërende deugden. Luchtzuiverende planten hebben een positieve impact op de kwaliteit van de binnenlucht. Bovendien zijn ze erg decoratief. Geen reden meer om te aarzelen dus. Laten we kiezen voor deze krachtige bondgenoten om ons te helpen om sluipende vervuiling binnenshuis tegen te gaan. Vaak veroorzaken die onzuiverheden immers allergieën of hoofdpijn. Laat de natuur alvast haar beste beentje voorzetten met deze top-5 van natuurlijke luchtverbeteraars.

Azalea (of rhododendron indicum)

Een plant met een overvloedige bloei, perfect voor het neutraliseren van de ammoniak in het huis. Ze is daarom bijzonder geschikt in rokershuizen. Bij voorkeur uit de directe zon en warmtebronnen plaatsen.

Rubberplant of ficus elastica

Nog steeds een keuze die schoonheid en deugd combineert. Het maakt de absorptie van formaldehyde mogelijk, bekend om zijn irriterende effecten. Studies koppelen het ook aan het voorkomen van risico’s op kanker. Een plant die ruimte nodig heeft.

Ficus Benjamina of treurvijg

Zeer aanwezig in het interieur voor de schoonheid van het loof is deze struik ook ideaal om formaldehyde, ammoniak of xyleen te verwijderen. De plant houdt niet van tocht, heeft licht nodig en ruimte om te groeien.

De zogenaamde Boston-varen (Nephrolepis exaltata)

Een plant die effectief is tegen xyleen en formaldehyde en ook het vochtgehalte in te droge ruimtes verhoogt. Een mooie plant om op een console te zetten. Decoratief effect gegarandeerd.

Onze favoriet: Spatiphyllum of Maanbloem

Met overvloedig en schitterend blad, wordt deze struik, ook wel ‘valse aronskelk’ genoemd, gekenmerkt door een hoge bloeiwijze van een smetteloos wit. De plant is bijzonder effectief in zijn rol als luchtzuiveraar. Ze maakt komaf met ammoniak, benzeen, formaldehyde, alcoholdamp, vernis, was en xyleen.


© Fiftyandme 2023