oervrouw

Het boek: op zoek naar de “oervrouw” in jezelf

Leestijd: < 1 minuut

Psychoanalytica, dichteres en verhalenvertelster Clarissa Pinkola Estes heeft als geen ander gezocht naar de diepere wortels van de oervrouw. Ze verzamelde een ware schat aan overgeleverde mythes, sprookjes en verhalen uit verschillende culturen over het vrouw-zijn in haar bestseller ‘De ontembare vrouw’.

Ze nodigt vrouwen uit om de weg naar binnen te maken en diep vanbinnen op zoek te gaan naar verborgen en verloren stukken van zichzelf. Zo kunnen ze de wilde vrouw of de wolfsvrouw, zoals ze die noemt, weer te bevrijden.

‘Het woord “wild” wordt hier niet gebruikt in de moderne ongunstige opvatting van “onbeheerst”, maar in zijn oorspronkelijke betekenis,’ nuanceert ze, ‘dat wil zeggen: een natuurlijk leven leidend, een leven waarin het schepsel, een ingeschapen integriteit en gezonde grenzen heeft. Die woorden, “wild” en “vrouw”, maken dat vrouwen zich herinneren wie en wat ze zijn. Ze creëren een metafoor om de kracht te beschrijven die alle vrouwen bijstaat. Ze zijn een kracht zonder welke vrouwen niet kunnen leven.’

Het roept bij vrouwen de vraag op: welke oerkracht draag ik in mezelf en ben ik misschien kwijtgeraakt door me een stuk te willen conformeren aan een rol, aan eenzijdige eigenschappen? Welke stukken van mijn eigenlijke natuur ben ik kwijtgeraakt? Wat waren mijn inherente troeven die ik zelf als minderwaardig ben gaan bestempelen, terwijl ze broodnodig zijn in mijn wezen, in mijn leven, in mijn gezin, op mijn werk, in de samenleving?

MEER LEZEN

De ontembare vrouw als archetype in mythen en verhalen, Clarissa Pinkola Estés (Altamira, 1994)


Artikel gepubliceerd in Psychologies


© Fiftyandme 2025