airfryer

Zijn frieten uit de airfryer echt gezonder dan uit de friteuse?

Niets schreeuwt meer comfort food dan een schaal frieten. Om je daar iets minder schuldig over te voelen, kun je overwegen om een airfryer aan te schaffen. Geen driedaagse frituurlucht, makkelijk schoon te maken én beter voor je. Althans, is friet uit de airfryer ook echt gezonder dan uit de friteuse? En eh, ook niet geheel onbelangrijk: zijn ze wel net zo lekker?

Leestijd: < 1 minuut

Airfyer vs. Friteuse

Waar de bevroren frieten bij een friteuse in het vet verdwijnt, komen ze bij een airfryer in een soort krachtige heteluchtoven terecht. Er komt geen vet aan te pas, waardoor ze een stuk minder ongezonde verzadigde vetten bevatten. Omgerekend in calorieën liggen er volgens een onderzoek dat gepubliceerd is in het European Journal of Lipid Science and Technology per 100 gram 45 calorieën minder op je bord. Dat scheelt!

Zover frieten voedingsstoffen bevatten, komt de airfryer er volgens het onderzoek ook beter vanaf: bepaalde voedingsstoffen, waaronder vitamine C, blijven beter intact in een ouderwetse friteuse.

Koolhydraten

Probeer je je koolhydraat-inname te beperken, dan maakt het weinig uit of je voor een friteuse of airfryer kiest. Maar let wel: een speciaal soort airfryerfrieten of overfrieten kunnen soms méér koolhydraten bevatten. Er kan bloem toegevoegd zijn om ze knapperiger te maken zónder olie. 

Smaken verschillen 

De hamvraag: doet de smaak ook onder aan frieten uit de frieuse? Volgens het panel van Radar niet per se, en ze waren ook nog eens ongeveer net zo knapperig. Maar er was verdeeldheid onder de testers: de frieusefrieten waren iets vettiger, wat sommigen als lekker bestempelden, terwijl anderen een voorkeur hadden voor de iets ‘drogere’ variant uit de airfryer. Dat is dus iets wat je zelf moet beslissen. Overigens waren ze wel unaniem dat ovenfrieten een stuk minder lekker waren dan de rest. Wij denken vooral dat we het binnenkort zelf allemaal maar eens onder de loep gaan nemen…

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023