allergezondste ingrediënt

Dit is volgens onderzoek het allergezondste ingrediënt ter wereld (en je hebt het vast in huis)

Superfoods hebben de laatste jaren hun weg gevonden naar ons keukenkastje, maar állergezondste ingrediënt blijkt toch een stuk minder fancy te zijn dan we dachten.

Leestijd: < 1 minuut

Vloeibaar goud in de keuken

Allereerst: teveel is nooit goed. Dat gezegd hebbende, rakelen we graag een onderzoek voor je op. Volgens dr. Mary Flynn, wetenschapper aan de Brown University is…. *tromgeroffel* extra virgine olijfolie (EVO) het allergezondste ingrediënt dat er is. Wat virgine (vierge) exact betekent, vertelden we je eerder.

Waarom? Olijfolie bevat niet alleen gezonde vetten, het bevat ook grote hoeveelheden oleocanthal. Een verschrikkelijk goed stofje, want het antioxidant heeft een ontstekingsremmende eigenschap. Sterker nog: op hetzelfde level als een ibuprofen. Chronische ontstekingen mag je niet onderschatten. Het zijn in het lichaam vaak de belangrijkste veroorzakers van verschillende ziektes, zoals hartziekten, kanker, Alzheimer en artritis. De oorzaken van die ontstekingen zijn in veel gevallen een ongezond voedingspatroon en te weinig beweging. Een lepeltje olijfolie in je voedingspatroon verwerken zal dus niet alleen voldoende zijn om dit tegen te gaan.

Oleocanthal, oliezuur en oleuropeïne

Bovendien bevat olijfolie niet één, maar meerdere ontstekingsremmende stoffen bevatten. Ook vind je er oliezuur in, dat ontstekingsmarkers zoals het C-reactive eiwit kan verlagen. En ook oleuropeïne, een ander belangrijk ontstekingsremmend antioxidant. De onderzoeksters zegt zelf nog over het grote onderzoek dat ze hiernaar deed: “De studies die gepubliceerd zijn over dit onderwerp laten zien dat er geen ingrediënt ook maar in de buurt komt van de ontstekingsremmende eigenschappen van extra virgine olijfolie.” Doe er je voordeel mee.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld:
Shutterstock


© Fiftyandme 2022