Alcohol…

Leestijd: 7 minuten

Dit lijkt u wellicht een beetje kort als titel, maar zonder mezelf te willen goedpraten: het is de titel van een dichtbundel van de Franse dichter Guillaume Apollinaire…

 Door Eric Boschman

De exacte oorsprong van het woord cocktail is niet helemaal duidelijk, maar komt mogelijk van de hanenveren die in de 19e eeuw werden gebruikt om alcoholische dranken te mixen. Se non è vero, è bello.

Barman of mixologist?

De barman ruimde plaats voor de “mixologist”, want de vernieuwing luidde meteen ook een ander taalgebruik in. Hierdoor is een cocktail sindsdien niet zomaar een drankje, maar een fijnzinnig verhaal dat dissectie en analyse verdient. Dit maakt dat de klassieke gin-tonic niet meer aan de vereisten voldoet, want een cocktail is nu per definitie een samenstelling met gins, tonics en verscheidene ingrediënten – het ene al origineler dan het andere. Alcohol is niet zomaar een gealcoholiseerde drank, maar de component van een progressief afglijden naar het plezier.

De cocktailwereld mag dan druk zijn best doen om zichzelf elke dag opnieuw uit te vinden; de wereld van het mengen, de zogeheten “mixologie”, dateert niet van gisteren, zoveel is zeker.
Harry's-Bar-collage-life-magazine

Vrijwel elke cocktail heeft zijn verhaal, zijn mythe, zijn personages

In de 20e eeuw volgden de bekende figuren elkaar op: van James Bond tot de bekendste van alle Britse eerste ministers, al over “vader” Hemingway die in zijn eentje zijn naam gaf aan een stevige collectie. Ian Fleming, de spirituele vader van de beroemde 007, zwoer voor het drankverbruik in zijn boeken voornamelijk bij twee dranken: champagne, omwille van zijn elegante “old Europe”-stijl, en cocktails voor de “British twist”. Voor wat zijn favoriete cocktail betreft: die beschreef Fleming al in zijn eerste Bond-avontuur uit 1953, Casino Royale. Daar bestelt zijn held tijdens een partijtje poker een Vesper: helemaal naar het beeld van een spion in smoking. Het is pas later dat de legende van de Dry Martini geboren wordt. Leuk weetje: de Vesper ontleende zijn naam aan het personage Vesper Lynd, dat op zijn beurt een woordspelletje is van de auteur (West Berlin).

Toen Casino Royale in 2006 in de filmzalen kwam, was het succes van de cocktail zo groot dat Lillet, de Bordelese fabrikant, de bestellingen niet kon bijhouden en helemaal zonder voorraad kwam te zitten. Grappig is ook dat de avontuurlijke Bond eigenlijk liever een Russian Vodka drinkt. Vooral omdat in die periode alles en iedereen langs de andere kant van het IJzeren Gordijn als aartsvijand van de Engelsen werd beschouwd.

Ontelbare verhalen zijn gelinkt aan cocktails, want er was een periode waar de gastronomie zich tot gecultiveerde mensen richtte en het courant was om een goede klant te eren door een gerecht of bereiding naar hem te noemen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Negroni, de intussen wereldberoemde cocktail die men terugvindt op de tafels van de schranderste mixologisten. Hij werd in 1919 geboren in Firenze. Daar had graaf Camillo Negroni in café “Casoni” de gewoonte om een Americano te komen drinken, maar zoals bij alle mooie liefdesverhalen raakte hij dit op zekere dag beu. Daarom vroeg hij barman Fosco Scarelli om het aperitief wat pitteriger te maken door dezelfde ingrediënten te gebruiken en het spuitwater te vervangen door gin. Daarna deed de mond-tot-mondreclame zijn werk.

Nog snel een laatste historisch cocktailverhaal om af te ronden, kwestie van de zomer goed te beginnen: de Bellini. Die werd in 1948 geboren door toedoen van Guiseppe Cipriani. Dat gebeurde in de mythische Harry’s Bar in Venetië en het drankje dankt zijn naam aan de plaatselijke componist Giovanni Bellini. Maar bovenop het feit dat dit een schitterende cocktail is, is er vooral het feit dat zijn uitvinder een van de Goden is in het Pantheon van mixologisten. De Harry’s Bar is immers beladen met geschiedenis. Zo verdrongen de grootste naoorlogse figuren zich in deze kleine donkere ruimte met de grote banken niet alleen om er de ene of andere cocktail te degusteren, maar ook voor een ander recept dat wereldberoemd zou worden: de carpaccio. Waarmee nogmaals wordt aangegeven dat cocktails en lekker eten al heel lang een duo vormen.

We noteren momenteel 3 grote trends

1) er is de comeback van gin als een tsunami, wat ons vrijwel dagelijks een golf van nieuwe producten oplevert; 2) we noteren de verdwijning van de jonge whisky’s (dat wil zeggen dat hun leeftijd niet langer vermeld wordt); 3) er is de opkomst van de niche-alcoholische dranken: dit zijn dranken met een aparte look die je nooit alleen drinkt, maar als onderdeel van een cocktail. Vooral in een cocktail! Zelfs champagne ontsnapt hier niet aan, want het beroemde Reimse huis Veuve Clicquot bracht een bewerkte wijn op de markt die zich specifiek leent tot cocktails. Op de zomerse fiësta’s zou deze Le Rich helemaal tot zijn recht moeten komen.

En als de Sgroppino nu eens de grote zomerhit zou worden? Deze digestieve cocktail, die zoals zijn naam dit aangeeft uit noordoost-Italië komt, is een echt killer, ook al zou je dit op het eerste gezicht niet zeggen. Enkele jaren geleden was Sgropin een andere benaming voor sorbet. In de 16e eeuw had de chef van een rijke familie uit de omgeving van Venetië die beroemde recept uitgewerkt, zodat de gasten tussen twee gangen door “hun mond konden spoelen”. Een soort Colonel uit vervlogen tijden. Vandaag wordt hij vooral gedronken als digestief en staat vast dat hij de komende maanden hard gaat scoren.

What’s in a name?

Om de naam ‘cocktail’ te verdienen, dient de mix minimaal drie elementen te bevatten: dat is essentieel. De recepten van cocktails zijn niet allemaal in brons gegoten, maar er zijn natuurlijk de klassiekers, de musts, de onaantastbare supermixes zoals de Gin Fizz, de Manhattan en de Sours – pisco’s of whisky’s… Maar cocktails bieden oneindige mogelijkheden van smaken en texturen. U kunt uw verbeelding dan ook rustig de vrije loop laten tijdens uw culinaire brouwsels. Toch nog snel een laatste tip vooraleer te starten: begin altijd met de goedkoopste ingrediënten. Als er dan toch wat fout loopt, dan kost dat minder…

Enkele cocktailrecepten

 

sgroppino-life-magazineSgroppino
10 cl Prosecco
5 cl wodka (laat zich makkelijk vervangen door een aromatische grappa)
1 bolletje citroensorbet

Giet de drie ingrediënten in een mixer. Mix gedurende 20 seconden. Opdienen in een champagnefluit met een blaadje munt als versiering.

Negroninegroni-life-magazine
2 cl Campari
2 cl rode vermouth (Martini, Cinzano)
2 cl gin
IJsblokjes
Schijfjes appelsien

Giet de ingrediënten meteen in het glas op de ijsblokjes. Licht roeren en opdienen met een schijfje appelsien.

gimlet-life-magzine

Gimlet
6 cl dry gin
3 cl citroensap
1 snuifje suiker
IJsblokjes

Giet alle ingrediënten in een glas dat enkele ijsblokjes bevat. Filter boven een Martiniglas. Versier met een stukje limoen.

ssddddd

Thé-Richrich-life-magazine
1 fles Veuve Clicquot Rich
IJsblokjes
Theeblaadjes

Giet 5 ijsblokjes in een groot wijnglas. Leg de theeblaadjes in een theezeef. Giet de gekoelde Veuve Clicquot Rich op de theeblaadjes. Door de koude infusie zorgt de thee voor frisheid en accentueert hij de bloemige noten van de Veuve Clicquot Rich. Thee met bergamot, zoals Earl Grey, geeft de wijn een heel bijzondere elegantie.

mojito-life-magazineOriginal Bacardi Mojito
5 cl Bacardi Superior
Verse munt
Limoen
Suiker
Gemalen ijs
Spuitwater

Plet in een glas een halve limoen die in partjes is gesneden met 2 lepels suiker. Voeg 10 muntblaadjes toen en kneus dit alles zachtjes om alle aroma’s te laten vrijkomen. Voeg de helft van het gemalen ijs toe, 5 cl Bacardi Superior en mix alles. Vul het glas op met de rest van het gemalen ijs en voeg een wolkje spuitwater toe. Werk af met een takje munt.

Daiquiridaiquiri-life-magazine
5 cl rum
2,5 cl limoensap
Suiker
Gemalen ijs
IJsblokjes

Koel een cocktailgas door het te vullen met gemalen ijs. Giet het limoensap in een shaker en voeg 2 koffielepels geraffineerde suiker toe. Voeg nu de rum toe en vul de shaker tot aan de rand met ijsblokjes. Stevig schudden. Haal de ijsblokjes uit het cocktailglas en giet de cocktail in het glas via een zeefje. Werk af met een schijfje limoen.

pina-life-magazinePina Colada
5 cl witte rum
4 cl ananassap
4 cl kokoscrème
Gemalen ijs
Een schijfje ananas

Giet de rum in een mixer en voeg het ananassap, de kokoscrème en het gemalen ijs toe. Mix de ingrediënten tot wanneer u een smeuïge mix bereikt. Giet alles in een longdrinkglas en werk af met een schijfje ananas of enkele ananasblaadjes.

HugoHUG-life-magazine
2 cl vlierbloesemlikeur St-Germain
12 cl Martini Prosecco
IJsblokjes
Een takje munt

Vul een wijnglas met ijsblokjes en voeg de St-Germain vlierbloesemlikeur toe. Voeg de Martini Prosecco toe, mix en werk af met een takje munt.

Bellini-life-magazineBellini
1 fles Prosecco
4 rijpe perziken
2 citroenen
10 cl kandijsuikersiroop
Snij de geschilde perziken in kleine stukken en plaats ze in de mixer met de kandijsuikerstroop en het citroensap. Mixen tot een puree ontstaat. Pers door een zeef. Vul elk glas (fluit) met een derde perziksap, voeg de Martini Prosecco toe en mix indien u dit wenselijk vindt.

Tip:
Maak het perziksap op voorhand en laat dit afkoelen in de koelkast. Daardoor zijn de heerlijk verfrissende Bellini’s in een oogwenk klaar.

Vespervesper-life-magazine
1 fles gin
1 fles wodka
1 fles Lillet

Giet 3 maatjes gin, 1 maat wodka, ½ maat Lillet (Franse vermouth) in een shaker en dien koud op met een gekrulde zeste citroen en twee olijven op een stokje.



© Fiftyandme 2024