Een droom op dronk

Leestijd: 3 minuten

In de schaduw van de kerk van het Vlaams-Brabantse Vlezenbeek schuilt een statig herenhuis dat sinds mensenheugenis bekend staat als ‘den atelier’. Drie generaties lang werden er immers fijne vleeswaren bereid op artisanale wijze, tot de laatste charcuterier drie jaar geleden de deur definitief achter zich sloot.
‘Den atelier’ was niet meer, tenzij in de dromen van Frank, Phillippe en Chris. Drie vrienden die hun passie voor wijn lieten rijpen tot een missie: mensen samenbrengen en laten genieten van verrassende wijndegustaties. Zo werd ‘den atelier’ Het Wijnatelier, een prachtige locatie waar het op zaterdag en zondag onafgebroken gonst van de drukte, de vriendschap en de passie voor bijzondere wijnen.
Echter, geen passie zonder kennis. Als Grootmeester-wijnproever heeft Frank dan ook een neus voor wijn. Kortom, geen beter man denkbaar om klare wijn te schenken over de inrichting van uw wijnkelder.

shutterstock_205639957

Van kasteel naar kelder

De tijd dat wijnkelders strikt voorbehouden leken voor statige herenhuizen met gewelfde kelders, ligt gelukkig al lang achter ons. Van villa over bungalow tot appartement, vandaag de dag is werkelijk iedereen in staat om enkele tientallen of honderden flessen wijn optimaal te bewaren. Zo zijn er diverse wijnklimaat- en wijnbewaarkasten op de markt die tot 187 flessen kunnen bewaren in verschillende temperatuurzones zoals schenk- en bewaartemperatuur.

Wie wat ruimer woont, kan met behulp van kelderklimatisatie dan weer om het even welke kamer inrichten als wijnkamer. Enige voorwaarde is wel dat dergelijke wijnkamers bij voorkeur gericht zijn op het noorden, vrij zijn van trillingen (afkomstig van metro, trein…) en zowel afgesloten als aardedonker zijn. Factoren die trouwens stuk voor stuk ook in de klassieke wijnkelder van onschatbaar belang zijn.

Licht en lucht

Ook voor een klassieke wijnkelder zijn zowel licht als temperatuurschommelingen de gedoodverfde vijanden. Speel dus op zeker en zorg er alvast voor dat de wijnkelder naar het noorden gericht is – zo is hij minder onderhevig aan temperatuurwisselingen. En hoewel doorgaans een constante temperatuur tussen 10 en 15 graden als ideaal omschreven wordt, bewaart wijn toch het best op een temperatuur van 12 tot 13 graden. Ligt de temperatuur wat lager, dan evolueert de wijn langzamer. Is de temperatuur echter wat hoger, dan evolueert de wijn sneller.

Hoeveel tijd uw flessen nodig hebben om te rijpen wordt niet alleen bepaald door temperatuur en afwezigheid van licht, ook de vochtigheidsgraad is een blijvend aandachtspunt. Wie het ideale percentage van 75 percent niet haalt kan dan wel een beroep doen op een regelmatig aangevulde emmer water, ook een te veel aan vocht is uit den boze. Wilt u schimmels en aantasting van de wijnetiketten vermijden, zorg dan voor een zwakke luchtcirculatie zonder echter tocht te veroorzaken.

shutterstock_230706958

De logica van een wijnkelder

Wijnen evolueren verder in de fles. Richt u een wijnkelder in, begin de flessen dan ook niet lukraak te stapelen, maar denk vooraf na over hoe u de wijn moet catalogiseren om verstoring in het rijpingsproces van bewaarwijnen te vermijden. Denk dus praktisch: zo legt u de consumptiewijnen die vaak op tafel belanden, vooraan in de wijnkelder. Voor wijnen met het grootste bewaarpotentieel reserveert u een plaatsje achterin. Probeer ook om witte en rode wijnen gescheiden te houden: rode bewaarwijnen legt u onderaan, wit en rosé onderaan.

Hoewel warenhuizen er soms andere opvattingen op nahouden, bewaart u uw wijn liggend. Op die manier houdt de wijn steeds contact met de kurk, voorkomt u dat de kurk uitdroogt en krimpt, waardoor lucht binnenkomt.

Een wijnkelder is trouwens maar beter te groot dan te klein. De ervaring leert immers dat een kelder na verloop van tijd altijd te klein blijkt. Bereken uw wijnverbruik dan ook ruim genoeg. Zo krijgt u niet alleen de kans om voldoende consumptiewijnen te stockeren, bovendien kunt u alsnog wat extra kistjes van die beloftevolle bewaarwijn inslaan…

Het Wijnatelier
Schaliestraat 22, 1602 Vlezenbeek
0475 811 543, info@hetwijnatelier.be
www.hetwijnatelier.be

 UW WIJNKELDER PRAKTISCH

Eurocave
Geklimatiseerde kasten, moduleerbare stockagesystemen en kelderclimatisatie voor het goed bewaren en serveren van uw wijnen.
www.eurocave.be

De wijnkast
Bourlastraat 1A – 2000 Antwerpen
03/ 239 01 50 – dewijnkast@skynet.be
www.dewijnkast.be

Miele
Wijnklimaat- en wijnbewaarkasten met verschillende temperatuurzones, goed voor 40 tot 187 flessen.
www.miele.be

WijnAdministrator
Computerprogramma van Windows met tal van sorter- en filtermogelijkheden waarmee u zowel een grote als kleine wijnkelder of wijnvoorraad kunt beheren.
www.wijnadmin.nl

Lees morgen ons artikel over de wijntrends volgens Frank!


© Fiftyandme 2024