Aan tafel met Jean Galler

Leestijd: 5 minuten

Onderlegd ondernemer, onverschrokken chocolatier, creatief levensgenieter en tegenwoordig ook verrassend actief als wijnbouwer: ziedaar de kwalificaties en de kwaliteiten die we graag associëren met de Luikse chocolatier Jean Galler. Een jonge zestiger die dit jaar 40 chocoladekaarsjes uitblaast.

Door Joëlle Rochette

De ‘copain’ van Philippe Geluck en de peter van de bekende ‘chacolat’ viert dit jaar de 40e verjaardag van zijn steeds succesvoller bedrijfje. Vier decennia van innoverende chocoladeontwerpen die zijn ontsproten aan de oneindige creativiteit van deze bakkerskleinzoon. Trots op zijn titels van ‘Beste leerling-bakker van België’ (toen hij 16 was), ‘Manager van het Jaar 1994’ en ‘Gebrevetteerd hofleverancier van België’ is de man achter deze successtory nooit naast zijn schoenen gaan lopen. En dat is leuk meegenomen, want wij zochten hem op voor een openhartig gesprek.

galler

U groeide als het ware op tussen de zoetigheden. Lag het voor de hand om chocolatier te worden?

‘Mijn ouders waren, net zoals mijn grootouders trouwens, banketbakkers. Het was dus logisch dat ik die fakkel zou overnemen, maar tijdens mijn koksopleiding aan de Luikse hotelschool kreeg ik plots een geweldige voorliefde voor chocolade. Dat product sprak me toen geweldig aan en stimuleerde me om er mijn beroep van te maken, ook al was dat niet meteen de makkelijkste keuze. Chocolade vraagt namelijk nog meer precisie dan patisserie. Dat heb ik gaandeweg geleerd door verder te studeren aan de afdeling patisserie-chocolaterie. Eerst in Zwitserland, daarna in Parijs bij Gaston Lenôtre.’

Wat waren voor u de belangrijkste etappes in die heerlijke wereld van de chocolade?

‘Wat me altijd heeft aangesproken, is de uitdaging om nieuwe dingen te maken, nieuwe smaken te creëren, de gewoonten te doorbreken van een sector die destijds naar mijn smaak veel te conventioneel bezig was. In 1976 – ik was toen 21 – kocht ik in de omgeving van Luik een chocolaterie over. Nu zijn we 40 jaar verder en ik voel me nog altijd even gedreven. De ideeën zijn ook altijd blijven komen en daarmee ook de zin om steeds weer nieuwe dingen te creëren, te innoveren, te verrassen. Nog altijd…galler3

Na de oprichting van de Chocolaterie Galler waren wij pioniers in België omdat wij met 70 % cacao gingen werken. Dat was niet eenvoudig en we hebben er twee jaar over gedaan om het juiste evenwicht tussen de smaken te vinden. Parallel hieraan, en dit al 39 jaar lang, zijn wij de nr. 2 voor wat betreft de verkoop van chocoladerepen. Die zijn, zoals de chocoladetabletten, gevuld met natuurlijke ingrediënten en originele smaken. Later ontwikkelde ik de met chocolade gevulde wafel. Die ‘exclusiviteit’ van Galler is nog altijd de grote blikvanger van ons gamma, net zoals de tabletten van witte chocolade met frambozen en yoghurt, zonder de bekende ‘chocolats du chat’ te vergeten! Andere significante stap: we creëerden ook chocolade, tabletten en pralines zonder suiker; dit tot grote vreugde van al wie geen suiker lust of moet vermijden. Een duurzaam beheer dat op het beschermen van de natuur en onze gezondheid gericht is, is een andere uitdaging die ik in mijn producten probeer waar te maken. Zo bevatten onze producten – sommige chocolade zonder suiker uitgezonderd – geen palmolie meer. Wij steunen heel wat liefdadigheidswerken en cacaoplukkers op de plantages waar geen kinderarbeid is toegelaten. Dat is volgens mij een belangrijk aspect dat integraal deel uitmaakt van ons werk en van de dagelijkse uitdagingen die we aangaan.’


© Fiftyandme 2021