De beste restaurants voor het eindejaar

Niets is beter dan een avond heerlijk tafelen om de eindejaarsfestiviteiten op gang te trekken! De redactie schuimde heel België af op zoek naar de crème de la crème van de Belgische restaurants.

Leestijd: 4 minuten

Brasserie du Lac in Genval

Brasserie du Lac is al bijna tien jaar een van de meest emblematische restaurants in Waals-Brabant. Het weergaloze uitzicht op het meer van Genval is op zich al een omweg waard! Op de Belgisch-Franse kaart van chef Michel Grenier staan verse seizoensproducten die dagelijks geleverd worden. Kleurrijke salades met wild, een mooie côte à l’os, alles om de smaakpapillen te strelen in zomer en winter. Maar het echte geheim van dit huis is het zeevruchtenassortiment. Je kan er de lekkerste schotels zeevruchten bestellen om ter plaatse te eten of mee te nemen. Ook de tarbot met eekhoorntjesbrood en huisgemaakte aardappelpuree is een aanrader. Voor de feesten kan je er oesters, zeevruchten en andere lekkernijen bestellen en zijn er speciale acties (bijvoorbeeld gratis een halve fles champagne).

Avenue du Lac 100 – 1332 Genval – 02 652 48 46 – www.brasseriedulac.be

The Jane in Antwerpen

In het weelderige kader van de gerenoveerde kapel van het vroegere militair ziekenhuis kun je bij The Jane genieten van een moderne gastronomische keuken. Het restaurant heeft twee Michelinsterren en een score van 18/20 bij Gault&Millau en behoort dus tot de allerbeste ter wereld. Sergio Herman staat aan het roer en chef Nick Bril benut er zijn onevenaarbaar kooktalent. Het geheim? Ze creëren gerechten met perfecte combinaties en onnavolgbare smaken. Het degustatiemenu is een must om alle zintuigen in vervoering te brengen. En dan is er nog de indrukwekkende wijnkelder met biodynamische wijnen en uitzonderlijke wijnjaren … een knap staaltje briljante food pairing!

Paradeplein 1 – 2018 Antwerpen – www.thejaneantwerp.com

Hors-Champs in Namen

In Gembloux opende midden oktober het restaurant Hors-Champs in de legendarische boerderij Ernage. De zaakvoerder en chef van het restaurant, Stefan Jacobs, heeft de boerderij samen met zijn partner Aurélie helemaal gerenoveerd en serveert er lokale, hoogwaardige producten. Food sharing en eenvoudige creaties vormen de basis voor een toegankelijke gastronomische keuken. De gerechten zijn een samenstelling van individuele smaken op het ritme van de seizoenen. Stefan Jacobs werkt samen met lokale vakmannen, zowel voor de ingrediënten als voor de meubels en het vaatwerk. Het resultaat is een combinatie van culinaire hoogstandjes in een gezellig kader. Het restaurant heeft ook een eigen moestuin en hoopt binnen enkele jaren zelfvoorzienend te zijn.

Chaussée de Wavre 170 – 5030 Gembloux – 081 34 10 97 – www.hors-champs.be 

Maxens in Bergen

Bij Maxens, een gastronomisch restaurant met moderne inrichting in Saint-Symphonien, heeft chef Stéphane Grulois de leiding. Voor hem is gezellig tafelen cruciaal. Wie een avontuurlijke inborst heeft, geeft de chef carte blanche en laat zich verrassen! Ideaal om onverwachte of explosieve combinaties te ontdekken, zoals zijn sorbet van fruit en rode paprika. In zijn gerechten gebruikt hij vooral knapperige groenten en lichte purees, hier staat hij om bekend! Onze favorieten waren de zeebrasem met parmezaan en de sint-jakobsschelpen – perfect klaargemaakt – met een verfijnde bloemkoolpuree. Ook het hert met boschampignons en polenta, aan tafel gebracht door Stéphane Grulois himself, is een aanrader. De gepassioneerde chef stelt ook soms thematische weken voor waarbij een bepaald product in de kijker zet.

Chaussée du Roi Baudouin 117 – 7030 Bergen – 065 84 59 45 – www.maxens.be

LOF in Gent

In het centrum van de prachtige stad Gent ligt het restaurant LOF. Chef Jasper Maatman is creatief en gaat steeds op zoek naar vernieuwende ideeën. Hij werkte in de beste Nederlandse restaurants en heeft een voorkeur voor lokale ingrediënten. In zijn keuken is eenvoud het codewoord. Hij wil zijn gasten verrassen met verse, lichte gerechten in een informeel kader zonder al te veel tierlantijntjes. Het concept? De ‘gastrobar’: een hoogwaardige keuken met originele creaties in een moderne sfeer. In elk gerecht komen de verschillende ingrediënten helemaal tot hun recht. Bij LOF kan je kiezen voor een zesgangenmenu of kan je de gerechten delen, voor een meer persoonlijke ervaring. Sommelier Veerle Loontjes heeft een mooie wijnkaart uitgewerkt waarin eenieder iets zal vinden naar zijn gading, dat – uiteraard – uitstekend past bij de gekozen gerechten.

Hoogstraat 36 – 9000 Gent – 09 235 40 70 – www.lofrestaurant.com

Maxime Colin in Kraainem

Er waait een frisse wind door restaurant Maxime Colin. Het werd helemaal gerenoveerd om ons nog beter te dienen. De ‘Jonge Chef van het jaar 2016’ van Gault&Millau deed ervaring op in de beste restaurants van de hoofdstad (waaronder Villa Lorraine en Chalet de la Forêt) en gaat nu verder op hetzelfde élan. In zijn eigen stek serveert hij een heel persoonlijke keuken, met respect voor de ingrediënten en de seizoenen, en ook voor de producenten en de leveranciers. Zijn menu’s bestaan uit drie, vier, vijf of zes gangen en er is ook een lunch in drie gangen. Laurent Delplace selecteert de bijhorende wijnen in perfecte osmose met de ongebreidelde creativiteit van de chef. Het idyllische kader met zicht op het meer en de open haard doen ons bijna verlangen naar de winter … Maar op het terras aan de oevers van het water is het even fijn vertoeven in de zomer.

Chemin des Curés 1 – Kraainem – 02 720 63 46 – www.maximecolin.be


© Fiftyandme 2024