De lekkerste familierestaurants

Leestijd: 7 minuten

Andy & Amanda De Brouwer 4e generatie voor Les Eleveurs

Het restaurant Les Eleveurs is gelegen in Vlaams-Brabant en blaast dit jaar 120 kaarsjes uit. Een verjaardag waarvan de 4e generatie vastbesloten is om die met de nodige toeters en bellen te omkaderen.

Het huis van Jules-César 

Les Eleveurs wordt vandaag geleid door eigenaar Andy De Brouwer. Hij orkestreert de kelder en het restaurant. Zijn zus Amanda staat in voor de gastvrijheid want zij runt de 16 kamers van het aanpalend familiehotel.

Les Eleveurs in Halle is een lang verhaal en het begint bij niemand minder dan Julius Cesar. Of beter, de homoniem van de beroemde keizer, namelijk Jules-César De Brouwer, de overgrootvader van Amanda en Andy. Hij droomde niet van een groot keizerrijk, maar wel van een restaurant dat sinds 1897 inzet op plaatselijke producten en op keurig werk. Na Jules-César werd het fornuis bemand door Germaine, de oma van Andy, en vervolgens door zijn vader Pierre. Kort hierna nam de voormalige levensgezellin van Andy, Sofie Dumont (in 2009 tot Lady Chef bekroond) de teugels over, die vandaag in handen zijn van chef Michel Borsy, een bekende naam in het Brusselse.

Andy De brouwer: 4e generatie in actie

photo famille de brouwer

Met zoveel antecedenten is het niet verwonderlijk dat Andy naar de Hotelschool Ceria (Brussel) trok waar hij zowel leerde koken als de zaaltechnieken leerde beheersen. Hij interesseerde zich ook voor wijnkunde en won de ‘Prijs van Beste Leerling in Oenologie’ van zijn jaar. Vanaf 1993 ging hij zijn vader, keukenchef bij Les Eleveurs, een hand toesteken en werd sommelier. Vandaag is hij lid van de Belgische Sommeliersgilde. Uit zijn jeugd houdt hij de herinnering over van zijn grootvader: een veeleisende maître-d’hôtel die de plaatsing van de couverts in het restaurant met een lat tot op de centimeter kwam opmeten! Hij vertelt: ‘Als zoon van restaurateurs weet je wat je gaat worden; je weet ook hoe je het koper en het zilverwerk moet schoonmaken en je werkt nauwkeuriger dan op school wordt aangeleerd. Op dit ogenblik gaat het er evenwel veel losser aan toe dan vroeger. Wij bieden een moderne bistrotkeuken aan in een hedendaags kader. Ook al versnijden we het vlees nog altijd in de zaal: de sfeer en het werk zijn duidelijk meer relax. Dit komt niet alleen door de moderne en kwalitatieve versie van de restauratie – de zogeheten bistronomie – maar denk ik ook door het feit dat de restauratie belangrijker is in de keuken dan in de zaal.’

In de keuken: Chef Michel Borsy 

Michel Borsy is een bekende naam bij de liefhebbers van een creatieve en moderne keuken. Deze voormalige chef-eigenaar van restaurant Gaspar (Elsene – ex Bon Bon, Chalet de la Forêt) kwam naar Les Eleveurs met de overtuiging om er naast kennis ook energie en bescheidenheid te etaleren en maakte die uitdaging ook waar. Andy spaart zijn lof niet en zegt dat hij nooit eerder zo’n uitstekende en snelle service zag; zoveel opgewektheid en zin voor empathie. Hij geeft zijn chef trouwens permanent carte blanche voor zijn 7-gangen degustatiemenu. Tegelijk vraagt hij hem om op bepaalde datums het ‘Feestmenu van 120 jaar’ te realiseren, wat hem de kans geeft om eens te meer uit te pakken met een aantal van de grootste klassiekers van het huis, zoals het Russisch hoeve-ei, de medaillon van kalfszwezerik, de ‘rôt-chaud’ (runderhaas) in de korst ‘Florentine”en de ‘rôt-froid’ (ganzenlever) van Michel Borsy.

photo restaurant les eleveurs

En morgen?

Andy De Brouwer bruist van dynamisme en heeft nieuwe ideeën bij de vleet. Hij reist de wereld rond om er de meest spraakmakende wijngaarden te verkennen en terug te keren met prachtige flessen en nieuwe concepten. Ideaal voor grote feestelijkheden of feestelijke barbecues, eenmalige degustaties of leuke bezoeken van kleine onafhankelijke wijnbouwers, die elk hun eigen bijdrage leveren tot dit familiehuis waar het altijd lekker tafelen is.

Suikerkaai 1A – 1500 Halle – T +32 (0)2 361 13 40 – www.leseleveurs.be


© Fiftyandme 2024