De lekkerste familierestaurants

Leestijd: 7 minuten

 

Rudy & Kevin Vanlancker 5e en 6e generatie bij Chez Léon

Chez Léon is een trouwe ambassadeur van de echte Brusselse keuken. Trends en modes hebben geen vat op het meest emblematische van alle frituurrestaurants van de hoofdstad. Het huis wordt nog altijd geleid door dezelfde familie die, vandaag zoals gisteren, trouw zweert aan de meest authentieke Brusselse gerechten die er zijn.

De frituur van Léon

Het lijkt wel alsof de Friture Léon, die in 1893 door Léon Vanlancker werd opgericht, nooit zonder klanten is geweest. En dat al 124 jaar lang! Met Léon, Honoré, Alfonse, Georges, Paul, Rudy en Kevin volgden liefst zes generaties elkaar op aan het hoofd van de standvastigste zaak van de ‘Ilot Sacré’. Het recept van dit langdurig succes? De kwaliteitskeuken – ook al is die bijzonder traditioneel -, de service en het onthaal die jaarlijks duizenden gasten gelukkig maken – soms tot 400.000 klanten per jaar! Een zaak waar elke geboren of geadopteerde Brusselaar en ontelbare toeristen neerstrijken om er de beroemde ‘mosselen met frieten’ te degusteren, waarvan het origineel teruggaat tot de Expo van 1958, en verder ook de authentieke paling in het groen, vol-au-vent, niertjes, de Luikse salade, Gentse waterzooi, konijn met Kriek en andere tomaten of kroketten met grijze garnalen.

photo restaurant chez leon

Chez Léon: een bekroonde keuken 

Zes generaties sloegen de handen in elkaar om duizenden gasten van hier of elders met het nodige lekkers en de passende folklore te verwennen. Chez Léon, dat vandaag geleid wordt door de huidige eigenaar Rudy Vanlancker – zijn zoon Kevin is keukenchef, samen met chef Olivier Van Weijnen – werd begin mei beloond met het nieuwe label van VisitBrussels. Een bekroning voor het constante niveau van zijn keuken, de kwaliteit van de ingrediënten en de service. Een terechte trofee voor dit notoir frituurrestaurant dat sinds 2013 ook al het ereteken ‘Laureaat van de Arbeid van België’ mag opspelden.

En morgen? 

De kaart, die nog altijd even prijsvriendelijk is, blijft onaangeroerd en de grote klassiekers stromen nog steeds uit de keuken waar altijd actie is. Idem dito voor de diverse promotieacties die na gisteren en vandaag ook morgen het beeld blijven bepalen en iedereen uitnodigen om Chez Léon te ontdekken of te herontdekken.

Foto Christophe Licoppe

Constantheid en continuïteit zijn heilig bij Chez Léon. Het legt de tientallen nieuwe culinaire trends die de hoofdstad veroveren rustig naast zich neer. Dit huis zal altijd scoren met zijn 14 bereidingen van zijn beroemde ‘mosselen met friet’ en de 124 andere gerechten die representatief zijn voor authentieke smaken die al wie jonger is dan 20 soms nooit heeft leren waarderen. Zoveel te beter voor ons wanneer we op een bepaalde dag gewoon zin hebben in de… beste mosselen met friet van Brussel! Of zoals Rudy Vanlancker het verwoordt: ‘Bij Chez Léon had het verleden nooit een mooiere toekomst!’

Rue des Bouchers, 18 – 1000 Bruxelles – T +32 (0)2 511 14 15 – www.chezleon.be


© Fiftyandme 2024