mergpijp

Mergpijp: waarom het zo gezond is (en véél lekkerder dan het eruitziet)

Mergpijp is een bron van collageen, gelatine en mineralen. Dat is niet alleen goed voor sterke botten, maar het gaat ook huidveroudering tegen. Maar dat zijn niet de enige redenen waarom je het vaker op het menu zou moeten zetten.

Leestijd: 2 minuten

Wat eten we vanavond?

Een bot doormidden zagen en dan binnenste eruit lepelen… Het was chef Fergus Henderson van restaurant St. John in Londen die mergpijp in de jaren 90 op de kaart zette onder de noemer ‘nose-to-tail-eating‘. Oftewel: niets mag verloren gaan, als we dan vlees eten, dan ook de ‘lelijkere’ stukken.

Want ja, we geven toe, erg smakelijk ziet het er niet uit. Maar toch is het volgens velen wel heel lekker: het smaakt vol, zoutig en smeuïg. Vet is het daarentegen wel: het bevat zo’n 500 calorieën per 100 gram.

Ideaal ook voor in soep. Net als vroeger trouwens, ook toen lepelden we het merg ook gewoon in een erwten- of kippensoep naar binnen. Tegenwoordig wordt er vaak nog bouillon van getrokken. Eigenlijk is dat ook net als eerder, toen maakten onze moeders vaak kippenbouillon als we ziek waren.

Gezondheidsvoordelen

Collageen, gelatine en mineralen… Maar ook zit er glutamine in botten en dat is bijzonder helend voor de darmen. In gewrichten zit gelatine wat weer bijzonder goed is voor je eigen gewrichten. Dat helpt bij artrose en reuma en geeft een energieboost.

Mergpijp bereiden

Er zijn verschillende manieren om mergpijp te bereiden. Je kunt botten zo’n 20 tot 25 minuten in een hete oven roosteren (grotere botten hebben natuurlijk wat langer nodig dan kleinere). Laat ze in de oven staat tot het beenmerg net niet boven het bot uit borrelt.

Óf maak er een soep van. Doe daarvoor de mergpijp in een pan met koud water en doe er een eetlepel appelazijn bij. De appelazijn trekt calcium, magnesium en kalium uit de botten in het water wat dan later jou ten goede komt. Laat een nacht staan en breng de volgende aan de kook. Het schuim dat erop komt te liggen wanneer het kookt wil je eraf scheppen en weggooien, want dit zijn slecht verteerbare eiwitten. Voeg er wat groenten aan toe naar wens en laat het ca. 4 tot 12 uur pruttelen. Hoe langer, hoe meer de goede stoffen ontstaan. En het handige? De botten kun je eventueel nog een keertje gebruiken en zelfs invriezen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door nical (@cookingwithnical)

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024